Trenutno se predvaja:
7. januar 2019 ob 14:02Osebnost Primorske

Kdo bo postal osebnost Primorske 2018?

Slavnostna razglasitev bo v soboto, 12. januarja, ob 20.00 v dvorani Sv. Frančiška Asiškega v Kopru.
Poslušalci, gledalci in bralci primorskih medijev bodo za svoje izbrance lahko glasovali od sobote, 5. januarja 2019, do četrtka, 10. januarja 2019, do 24.00. foto: raKp

Avtor zlatega jabolka je akademski kipar Boštjan Drinovec.

Radio Koper, dnevnik Primorske novice, TV Koper – Capodistria, Primorski dnevnik in Deželni sedež RAI za Furlanijo Julijsko krajino bodo v soboto, 12. januarja 2019, ob 20. uri že štirinajstič zapored razglasili Osebnost Primorske.

Naklonjenost poslušalcev, gledalcev in bralcev primorskih medijev z obeh strani meje pri izbiri osebnosti, ki so na različne načine pozitivno zaznamovale življenje Primorske v letu 2018, smo merili vseh dvanajst mesecev preteklega leta. Na Primorskem je uspešna in odmevna akcija, ki promovira etične in požrtvovalne posameznike v družbi, z leti postala sinonim pozitivnega delovanja za širše dobro.

Na sklepni prireditvi, ki bo to leto v dvorani Sv. Frančiška Asiškega v Kopru, bodo Osebnosti Primorske podelili nagrado zlato jabolko, delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca. Za dobro razpoloženje bodo poskrbeli glasbena skupina Tomi Purich trio, Marina Martensson in Drago Mislej Mef, Moya, Lara Kadis in Aleksander Mežek. Voditelja prireditve bosta novinarka in voditeljica Karin Sabadin in odgovorni urednik slovenskega programa TV Koper Matej Sukič. V nadaljevanju vam podrobneje predstavljamo 12 kandidatov za osebnost Primorske minulega leta.

JANUAR: SIBILA PETERNELJ

Brika vse leto zbira darila, da bi decembra razveselila otroke drugih. Že v otroštvu je denar, ki ga je dobila od staršev, namenila nakupu hrane za zapuščene živali ali sendvičev za brezdomce. Ko se je zaposlila, je z zbranim denarjem kupovala darila in jih na skrivaj puščala pred vrati hiš. Kasneje jih je raje nosila otrokom v bolnišnice in vrtce. Med drugim je obdarila male bolnike v šempetrski bolnišnici in otroke na otroškem oddelku ljubljanskega kliničnega centra. Trdno je prepričana, da je najhitrejša pot do sreče osrečiti druge.

FEBRUAR: MARKO ZEVNIK

Ko se je Marko Zevnik pred nekaj leti priselil na Barko v Brkine, je opazil, da starejši, ki nimajo avtomobila, ne morejo skoraj nikamor, saj v vaseh ni javnih prevozov. Leta 2014 je s kolegi ustanovil neprofitni zavod Sopotniki; kupili so rabljen avtomobil, se dogovorili s prostovoljnimi vozniki in začeli organizirati prevoze k zdravnikom, v trgovino, na kulturne dogodke ... S podporo občin so to najprej počeli na območju Divače, Hrpelj in Kozine ter Sežane, projektu pa se pridružuje vse več občin. S Sopotniki so starejši dobili tudi nova poznanstva, kar jim omogoča ohranjanje družbenih stikov s širšo okolico.

MAREC: JASNA ČEBRON

Jasna Čebron najrazličnejše  literarne ustvarjalce že šest let gosti na  Pogovorih o branju, ki jih družno prirejata Kulturni klub in Gledališče Koper. Gostja 50. večera je bila prav ona, slovenistka in italijanistka, ki  je 70. rojstni dan praznovala v družbi  številnih ljubiteljev literature. Jasna Čebron je na svoji dolgoletni pedagoški poti ljubezen do literature vcepila mnogim generacijam koprskih ali piranskih gimnazijcev in še danes neutrudno bogati kulturno življenje v Primorju.

APRIL: PATRICIJA LOVIŠČEK

Patricija Lovišček iz koprskega Zavoda Modri december že vrsto let širšo javnost ozavešča o avtizmu in aspergerjevem sindromu ter opozarja, da so med nami otroci in odrasli s to motnjo in da je sprejemanje »drugačnih« v družbi nujno. Opozarja na pomanjkljivo sistemsko ureditev tega vprašanja, na težko zaposljivost oseb z avtizmom, kar jim onemogoča polnopravno vključitev v družbo. Cilj Modrega decembra je ljudem s tovrstnimi motnjami zagotoviti celostno obravnavo ter podporo in dejavno vključevanje v družbo.

MAJ: MIHA VIVODA

Miha Vivoda je eden tistih ljudi, ki so jim dejanja pomembnejša od besed. 36-letni farmacevt iz Izole se že od nekdaj navdušuje nad športom, med drugim tudi nad supanjem. Pred dvema letoma je z nekaj somišljeniki združil prijetno s koristnim in ustvaril iniciativo Naredi nekaj za naravo, ki je lani iz facebookove strani prerasla v pravo društvo. Slovensko morje je po zaslugi Vivode in ostalih članov društva bolj čisto, saj med supanjem redno pobirajo nesnago z gladine. Med prvimi so bili v akciji tudi v začetku maja, ko so morski tokovi k nam zanesli večjo količino plavajočih odpadkov.

JUNIJ: IGOR CRNIĆ

Vodja Reševalne službe slovenske Istre, Izolan Igor Crnić, je letošnji dobitnik zlatega znaka, najvišjega priznanja Zbornice zdravstvene nege. V Zdravstvenem domu Izola je zaposlen že 25 let. Poklic reševalca je nadgradil z aktivnim sodelovanjem v stroki, raziskovanjem, sodelovanjem pri izobraževanjih in organizaciji strokovnih srečanj doma in v tujini. Sodeloval je pri vseh projektih, usmerjenih v razvoj enote in organizacije sistema nujne medicinske pomoči na slovenski Obali ter pri pripravi nacionalne strategije in vzpostavitvi dispečerske službe zdravstva v Sloveniji.

JULIJ: ALENKA ARTNIK

Alenka Artnik se je v juliju udeležila najpomembnejšega svetovnega tekmovanja v prostem potapljanju Vertical Blue na Bahamih. S plavutjo in konstantno obtežitvijo je dosegla globino 105 metrov in si za nekaj dni, skupaj z Italijanko Alessio Zecchini, delila svetovni rekord najboljšega potopa med dekleti na svetu. Čeprav je napovedala še en globok potop, se zanj kasneje ni odločila. V tako ekstremnim športih velja, da se jih je treba lotiti previdno, z veliko mero osredotočenosti in koncentracije. Alenka je tudi s tem, da se je znala ustaviti, pokazala, da je prava šampionka.

AVGUST: VALTER MLEKUŽ

Valter Mlekuž premore veliko empatije, rad pomaga ljudem v stiski. Tudi v zapletu s kubanskimi plesalci, ki so jih policisti oglobili, ker niso imeli dokumentov, je najprej reagiral kot človek in šele nato kot bovški župan. Kot oče je stal ob strani mladim Kubancem in bil pripravljen kar iz svojega žepa plačati 7000 evrov kazni.  Na srečo se je vse dobro izšlo, primer pa je spodbudil razmišljanje o pomanjkljivosti zakonodaje.

SEPTEMBER: MARIJA BESEDNJAK

Tržačanka Marija Besednjak skupaj z ostalimi prostovoljkami in prostovoljci združenja »Senza confini - Brez meja« že 25 let upravlja istoimensko pravično trgovino v tržaškem mestnem središču. Poleg prodaje izdelkov, ki sledijo načelom pravične trgovine, prireja tudi predavanja in druge dogodke ter tako vztrajno širi načela etične proizvodnje in socialne pravičnosti. Jubilej so septembra proslavili s slikarskim ekstemporom po mestnih ulicah.

OKTOBER: VLADIMIR VREMEC, KARLO GRGIČ 

Italijansko vrhovno sodišče je razsodilo, da ima Jus Opčine pravico gospodariti na svoji zemlji. Zgodovinska razsodba po dobrih 90 letih popravlja krivico, ki jo je mnogim jusom in srenjam prizadel fašizem. K razsodbi sta veliko prispevala Vladimir Vremec, dolgoletni predsednik agrarne skupnosti in openskega jusa, ki je izboril pomembno zmago za vse lastnike skupne lastnine, ter Karlo Grgič, podpredsednik italijanske državne konzulte skupne lastnine, ki ima velike zasluge, da je Italija lani sprejela zakon, ki starodavnim staroselskim skupnostim vrača pravico do skupne zemlje. Rimski vrhovni sodniki so se v svoji razsodbi lahko oprli tudi na ta zakon.

NOVEMBER: MATEVŽ STRAUS

Matevž Straus, magister urbane sociologije, je pred slabim desetletjem oblikoval društvo Idrija 2020, ki mesto spreminja v prid vsem generacijam, zlasti pa mladim. Najbolj odmeven in večkrat nagrajen je njihov mednarodni projekt To bo Idrija – mesto, mladi in dediščina. Letos so ga nadgradili v dediščinski laboratorij Heritage lab, ki predstavlja poslovni model ustvarjanja novih delovnih mest na osnovi dediščine. Med 720 predlogi, ki so prispeli na razpis evropske komisije, so se prebili vse do finala in prve nagrade, s katero bodo idejo prelili v prakso.

DECEMBER: IVA DEVETAK

Novogoričanka Iva Devetak je tesno povezana z delovanjem Zveze prijateljev mladine, ki je pod njenim vodstvom močno zaznamovala delo z otroki in mladimi ter mnogim pomagala pri različnih dejavnostih in jim na obraz pričarala nasmeh. Iva Devetak je vse od svoje mladosti aktivna prostovoljka na področju številnih drugih socialnih programov. Za svoje prizadevno delo je prejela številna priznanja in nagrade na lokalni in državni ravni, nazadnje, v decembru, plaketo Državnega sveta Republike Slovenije kot prostovoljka leta.  


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki