Trenutno se predvaja:
6. maj 2017 ob 00:00 Osebnost Primorske

Marta Verginella, raziskovalka položaja žensk v prejšnjem stoletju

Osebnost Primorske meseca aprila 2017 je raziskovalka, ki se tudi z akademskim delom vrača k Primorski, Evropski raziskovalni svet je izbral njen projekt in mu dodelil dva milijona evrov
Dr. Marta Verginella. Foto: Tomaž Primožič / FPA / Primorske novice
Dr. Marta Verginella. Foto: Tomaž Primožič / FPA / Primorske novice

Vloga in položaj ženske ... nekoč in tudi še danes sta veliki raziskovalni izziv ene najprodornejših slovenskih intelektualk, zgodovinarke, Tržačanke, dr. Marte Verginella, ki živi in dela, razpeta med Trstom in Ljubljano.

Evropska raziskovalna komisija je med prijavami več kot 230 raziskovalcev in raziskovalk iz 20 držav izbrala tudi projekt dr. Marte Verginella. Na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta je prejela dva milijona evrov za raziskavo o vlogi in položaju žensk na območju Slovenije in v regiji v prejšnjem stoletju. To je prvi tovrstni slovenski projekt s področja družboslovnih znanosti in humanistike, ter hkrati prva slovenska raziskovalka, ki bo prejela denar za prestižni projekt v kategoriji že uveljavljenih raziskovalk in raziskovalcev. Verginella, Tržačanka po rodu in profesorica na Filozofski fakulteti v Ljubljani, se bo tudi v novem raziskovalnem projektu vračala k Primorski.

Pogled na ljubljanski grad ali pogled na tržaški zaliv jo, ko se kot večna popotnica vrača v eno ali drugo smer, vselej enako razveseli. Kot tudi možnost, da se usede na vlak ali letalo in gre zaradi raziskovanja v neki nov svet, četudi na drugi kontinent. In odkriva nove zgodbe.

V prihodnjih letih bo teh zgodb, povezanih z vlogo in položajem žensk, veliko. Evropska raziskovalna komisija je namreč med prijavami več kot 230 raziskovalcev in raziskovalk iz 20 držav izbrala tudi projekt dr. Marte Verginella. Na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta je prejela dva milijona evrov za raziskavo o vlogi in položaju žensk na območju Slovenije in v regiji v prejšnjem stoletju. To je prvi tovrstni slovenski projekt s področja družboslovnih znanosti in humanistike, ter hkrati prva slovenska raziskovalka, ki bo prejela denar za prestižni projekt v kategoriji že uveljavljenih raziskovalk in raziskovalcev.

Dela se bo lotila skupaj s prekaljeno ekipo zgodovinark, samih žensk in pravzaprav samih Primork, ki skupaj delajo že dolgo in se odlično razumejo. Brez razumevanja, empatije, ne gre. Od raziskovanja do delavnic, knjige in razstav ... vse našteto in še kaj bo nam, ljudem, zgodovino približalo na način, da jo bomo lažje razumeli. Kajti to je pomembno. Dr. Marta Verginella je redna profesorica Obče zgodovine in Teorije zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani, se bo tudi v novem raziskovalnem projektu vračala k Primorski.

Nataša Benčič


Zadnji prispevki