Trenutno se predvaja:
7. junij 2019 ob 20:44 Osebnost Primorske

Milan Rakovac, neutrudni tihotapec besed

Osebnost Primorske meseca junija 2019 je istrski pisatelj, pesnik, publicist, prevajalec in novinar, ustanovitelj Mednarodnih obmejnih srečanj Forum Tomizza.
Milan Rakovac. Foto: Primorske novice

To je zmaga, ki seže onkraj vseh meja. Državnih, a posebej tistih, ki jih imamo ljudje običajno v svojih glavah. Kajti Milan Rakovac - istrski pisatelj, pesnik, publicist, prevajalec in novinar, ustanovitelj Mednarodnih obmejnih srečanj Forum Tomizza, je nad vsem tem.

Je, kot smo pred let naslovili dokumentarni televizijski film in obenem radijsko oddajo o njem, resnični tihotapec besed.

Besed, ki dobesedno vejo iz njega v njemu lastnem jeziku, »rakovščina« smo ga poimenovali, saj je mešanica hrvaščine, slovenščine, italijanščine in vseh narečij znotraj njih, a tudi s primesmi angleščine. Pa naj bodo te besede izrečene ob kavi, na odru, zapisane v časopisu ali v kateri njegovih knjig. Zgodbe človeka v Istri, zgodbe o nas.

Vse našteto je jasno tudi v zapisu ob njegovi nominaciji za osebnost Primorske: "Milan Rakovac je angažiran borec za razumevanje in sožitje med Slovenci, Hrvati in Italijani in tisti Istran, ki je s svojo literaturo in javnim delovanjem pogumno razkriva kočljive teme, ki so v 20. stoletju usodno zaznamovale narode Severnega Jadrana. Trmasti preskakovalec meja je ustanovitelj Mednarodnih obmejnih srečanj FORUM TOMIZZA, ki so letos zaokrožila 20. jubilejno izvedbo. Rakovac je zagovornik medkulturnega dialoga in kritik nacionalističnih omejitev in se kot kolumnist oglaša v Primorskih novicah in Primorskem dnevniku. Dinamična jezikovna igra, žlahtna mešanica narečij in slengov, (re)konstrukcija hibridne obmejnosti ter grenka humornost v slikanju usode "malega" posameznika v primežu "velike" zgodovine ostajajo njegova trajna zaveza"

Zmaga Milana Rakovca za osebnost Primorske meseca maja je večplastna in tudi zgodovinska. Zmagal je človek, ki nas pozna in povezuje bolj kot se tega zavedamo. Nas vidi in čuti. In tihotapi besede in živi Pogum.

Nataša Benčič


Zadnji prispevki