Trenutno se predvaja:
8. februar 2019 ob 22:33 Osebnost Primorske

Osebnost Primorske januarja 2019 je Irena Mihelj

Dekle, za katero slepota ni ovira – Irena je v slovenski jezik prevedla norveško knjižno uspešnico.
Irena Mihelj
Irena Mihelj

Irena Mihelj je zelo posebno dekle. Rada ima šport, živali, knjige, ročna dela. Norveški jezik ji je ljub že vse od mladostniških let, slepa pa je od rojstva. Kljub slepoti, ki je njeno življenje zaznamovala, ga zajema s polno žlico, težave pa sprejema kot izzive.

Ljubezen do norveškega jezika se je začela z ljubeznijo do športa, ko je spremljala športne prenose in navijala. Ta jezik je dobesedno zlezel vanjo in postal del nje, posvetila mu je mnogo ur učenja, tudi z dragoceno pomočjo norveških prijateljev. Izpilila ga je do te mere, da ga lahko prevaja. Kdo ve, morda v njem celo sanja.

V slovenski jezik je prevedla knjižno uspešnico Mrtvi tek, delo norveškega pisatelja danskega rodu Kurta Austa, s pravim imenom Kurt Østergaard. Kriminalni roman je izšel pri založbi Beletrina in navdušuje slovenske bralce.

Irena Mihelj je končala študij zgodovine in teologije ter zaživela samostojno. Ima stanovanje v Ajdovščini, ki ga deli s psom Biskom, zvestim pomočnikom. Aktivna je tudi v Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica.

Nataša Benčič

Pogovoru z osebnostjo Primorske meseca januarja lahko prisluhnete tu:


Zadnji prispevki