Trenutno se predvaja:
13. januar 2019 ob 10:34Osebnost Primorske

Osebnost Primorske za leto 2018 je Patricija Lovišček

Že vrsto let ozavešča o avtizmu in aspergerjevem sindromu ter opozarja, da je sprejemanje »drugačnih« v družbi nujno.
SOJ RTV SLO/Alan Radin/RTVSLO|Ob koncu prireditve so se na odru zbrali vsi letošnji nominiranci za naziv Osebnost Primorske
Ob koncu prireditve so se na odru zbrali vsi letošnji nominiranci za naziv Osebnost Primorske Foto: SOJ RTV SLO/Alan Radin/RTVSLO

Radio Koper, dnevnik Primorske novice, TV Koper - Capodistria, Primorski dnevnik in Deželni sedež RAI za Furlanijo Julijsko krajino so v dvorani Sv. Frančiška Asiškega v Kopru že štirinajstič zapored razglasili Osebnost Primorske.

To je postala Patricija Lovišček. Letošnja nagrajenka, ustanoviteljica koprskega zavoda Modri december, mama fanta z avtizmom, že vrsto let širšo javnost ozavešča o avtizmu in aspergerjevem sindromu ter opozarja, da so med nami otroci in odrasli s to motnjo in da je sprejemanje »drugačnih« v družbi nujno. Opozarja na pomanjkljivo sistemsko ureditev tega vprašanja, na težko zaposljivost oseb z avtizmom, kar jim onemogoča polnopravno vključitev v družbo. Cilj zavoda Modri december je ljudem s tovrstnimi motnjami zagotoviti celostno obravnavo ter podporo in dejavno vključevanje v družbo.

Patricija Lovišček je povedala: »Avtizem je posebno stanje, ki nas vse postavlja na preizkušnjo. Eni smo bolj, drugi manj pripravljeni nanj. Se pa sobivanja lahko naučimo oboji, tako osebe z avtizmom kot ostali. Dober strokovni delavec, sosed, sošolec, delodajalec, osebi z avtizmom ne bo pripisoval lastnosti in veščin, ki jih ne premore. Bo pa zagotovo prepoznal tiste, ki jih ima, ustvaril pogoje in ponudil možnost, da jih lahko izrazi. Avtizem je lahko priložnost, tudi za spremembo, če se zanjo odločimo. Življenje z avtizmom nas lahko nauči živeti bolj preprosto, brez balasta, ki ga je v življenju zagotovo preveč.«

Na slovesni podelitvi je zmagovalka iz rok lanskoletnega prejemnika nagrade Osebnost Primorske Benjamina Ličerja prejela zlato jabolko, delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca.

Za dobro razpoloženje so poskrbeli glasbena skupina Tomi Purich trio, Marina Martensson in Drago Mislej Mef, Moya, Lara Kadis in Aleksander Mežek. Voditelja prireditve sta bila novinarka in voditeljica Karin Sabadin in odgovorni urednik slovenskega programa TV Koper Matej Sukič.

Za laskavi naslov Osebnosti Primorske so se letos potegovali: Sibila Peternelj, Marko Zevnik, Jasna Čebron, Patricija Lovišček, Miha Vivoda, Igor Crnič, Alenka Artnik, Valter Mlekuž, Marija Besednjak, Vladimir Vremec in Karlo Grgič, Matevž Straus in Iva Devetak.

Posnetek prireditve si bodo gledalci lahko ogledali na Televiziji Koper v nedeljo, 13. januarja, ob 17.30 in istega dne na drugem programu Televizije Slovenija, ob 22.00.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki