Trenutno se predvaja:
9. november 2019 ob 06:30 Osebnost Primorske

Pognala je kolesje, ki je ustvarilo čudež

V tokratnem izboru ste gledalci, poslušalci in bralci največ glasov namenili predsednici dobrodelnega društva Palčica Pomagalčica.
Naziv Osebnost Primorske si je v mesecu novembra prislužila predsednica dobrodelnega društva Palčica Pomagalčica Larisa Štoka. Foto: Primorske novice
Naziv Osebnost Primorske si je v mesecu novembra prislužila predsednica dobrodelnega društva Palčica Pomagalčica Larisa Štoka. Foto: Primorske novice

Zdi se kot čudež. V enem tednu zbrati več kot 4 milijone eurov za malega Krisa Zudicha. In vendar se da. To je dokazala naša Osebnost Primorske meseca oktobra Larisa Štoka, predsednica društva Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki. Ljudje smo se odzvali, odzvali smo se hitro in radi. V nas sta Kris in Larisa predramila »tisto neopredeljivo nekaj«, kar tli v vsakem od nas. Zato ne čudi, da jo je eden naših poslušalcev poimenoval Trnjulčica.

Larisa je zelo posebna ženska, lepa in visoka. Daleč od videza Palčice. Pogumna je na poseben, blag, čustven način, ki odpira vrata in srce tudi tam, kjer sicer ostajajo zaprta. Z močjo dobrote, čustva. Na povsem enak način tudi dela z učenci, s predanostjo že več kot 26 let. Že kot majhna deklica je vedela, da bo učiteljica in to tudi je, s poslanstvom, z učenjem za življenje. Tudi dobrodelni škratki so se rodili v razredu, kjer so pomagali urediti razred, pobrisati tablo, nato pa kar sami predlagali tudi dobrodelne zgodbe, ki so nato vodile do društva. Navdih za dobrodelno delovanje so tako Larisi Štoka dali kar njeni učenci, ki jih je že pred časom poimenovala Palčki Pomagalčki.

Dobrodelno društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki je majhno društvo z velikim srcem. Predsednica, osnovnošolska učiteljica Larisa Štoka iz Kopra, je v začetku oktobra postala obraz humanitarne akcije za Krisa. Kljub temu, da je društvo še mlado in majhno, se je kmalu po objavi prvega poziva na družbenem omrežju znašlo sredi velike zgodbe, ki je segla tudi preko meja. Dvajsetmesečni Kris, ki je povezal Slovenijo, je zdaj že na zdravljenju v Združenih državah Amerike. Denarja za najdražje zdravilo v zgodovini doslej se je nabralo toliko, da bodo lahko pomagali tudi številnim drugim otrokom z redkimi boleznim. Pravijo jim Krisovi prijatelji.

Nadaljevanje zgodbe poznamo, saj so mediji spremljali prav vsak korak. Larisa Štoka je nedavno prejela tudi Jabolko navdiha iz rok predsednika Boruta Pahorja. Spoznali pa jo boste s poslušanjem radijskega pogovora.

Nataša Benčič

Pogovor z osebnostjo Primorske meseca oktobra Lariso Štoka.

Zadnji prispevki