Trenutno se predvaja:
2. marec 2018 ob 19:17Osebnost Primorske

Sopotnik Marko Zevnik

Osebnost Primorske meseca februarja 2018 je ustanovitelj neprofitnega zavoda Sopotniki, ki starejšim v odročnih krajih ponuja brezplačne prevoze po vsakdanjih opravkih.

Zdi se, da je Marko Zevnik res izbral pravo ime za dejavnost, ki se je rodila kot preprosta ideja med prijatelji, danes pa živi v devetih slovenskih občinah in ima preko 460 uporabnikov. Rad ima namreč ljudi, rad je njihov "sopotnik" in veseli se uspeha zavoda Sopotniki, ki ne bi obstajali, če ne bi bilo prostovoljcev, ki svoj prosti čas namenjajo pomoči starostnikom.

Ko se je ta univerzitetni diplomirani literarni komparativist, po rodu iz Cerkelj na Gorenjskem, pred nekaj leti po študiju iz Ljubljane priselil na Barko v Brkine, je opazil, da starejši, ki nimajo avtomobila, ne morejo skoraj nikamor, saj v vaseh ni javnih prevozov. Leta 2014 je zato s kolegi ustanovil neprofitni zavod Sopotniki, kupili so prvi rabljeni avtomobil, se dogovorili s prostovoljnimi vozniki in začeli organizirati prevoze k zdravnikom, v trgovino, na kulturne dogodke ... S podporo občin so to najprej počeli na območju Divače, Hrpelj-Kozine in Sežane, projektu so se lani pridružili še Sevnica, Brežice, Krško in Kočevje, letos pa še Postojna in Pivka. Navdušujoča zamisel je združila več deset prostovoljnih voznikov in več sto potnikov, ki poleg prevoza dobijo tudi nova poznanstva in tako ohranjajo družabne stike s širšo okolico.

V Brkinih ima rad čudovito naravo, mir, burjo, ne mara pa juga in uživa v sprehodih s psom po lepi naravi. Zelo rad tudi vozi avto in prav to je bil eden razlogov, da se je začela pisati zgodba Sopotnikov, ki je ne le uspešna, pač pa tudi lepa človeška zgodba. Marko Zevnik je zelo rad med ljudmi, ki iščejo načine, kako biti boljši, kako narediti svet vsaj nekoliko lepši, kako prinesti nekaj dobrega in novega. Ustvarjalni nemir je eden najlepših občutkov, ki jih lahko doživimo, nam pove.

Nataša Benčič

Pogovoru z Markom Zevnikom lahko prisluhnete prek povezave nad besedilom.


Zadnji prispevki