Trenutno se predvaja:
11. december 2017 ob 12:00 Osebnost Primorske

Tadej Slabe: Kras je krasen

Za osebnost Primorske v novembru 2017 ste izbrali geografa, predstojnika Inštituta za raziskovanje Krasa.

Kras je krasen, kjerkoli po svetu. In kraških pokrajin je po svetu veliko, raziskovanje krasa pa je za Slovenijo izjemno pomembno saj je prav naš matični kras dal ime vsem kraškim pokrajinam po svetu, z raziskovanjem tega krasa pa se je začel razvoj krasoslovja sploh.

Dr. Tadej Slabe je geograf, krasoslovec, predstojnik Inštituta za raziskovanje krasa že od leta 1995, čeprav je tam delal že prej. Na svoji strokovni poti je prepotoval ves svet, posebej ga je prevzela kitajska kraška pokrajina. Pod njegovim vodstvom se je inštitut razvil v vodilno raziskovalno in študijsko krasoslovno središče. Je tudi pobudnik in soustanovitelj edinega študija krasoslovja v svetu in mednarodne krasoslovne akademije.

Delovanje inštituta, poglabljanje znanja o krasu je osnova za načrtovanje življenja, infrastrukture, turizma.

Dr. Tadej Slabe ima kamen, skale rad že od nekdaj. Bil je eden od začetnikov športnega plezanja pri nas in je večkratni državni prvak v športnem plezanju. Pleza pogosto, zelo rad, če ne gre drugače, kar na stropu svojega balkona v Jakovici, kjer si je uredil plezalno steno. Sosedje se njegovemu početju več ne čudijo, njega pa neizmerno veseli. Enako rad kot stene in kamen pa ima tudi morje in Piran, kjer imajo z družino drugi dom in kjer se bo, ko bo življenje zaplulo v mirnejše vode, tudi ustalil. Dr. Tadej Slabe je Osebnost Primorske meseca novembra.

Nataša Benčič


Zadnji prispevki