Trenutno se predvaja:
7. oktober 2017 ob 15:44 Osebnost Primorske

Velik človek – Žarko Trušnovec

Osebnost Primorske meseca septembra
Načelnik Gorske reševalne službe Tolmin Žarko Trušnovec s  srebrno plaketo. Foto: Miljko Lesjak, GRS Tolmin
Načelnik Gorske reševalne službe Tolmin Žarko Trušnovec s srebrno plaketo. Foto: Miljko Lesjak, GRS Tolmin

Žarku Trušnovcu bi se ta naslov morda zdel pretiran, a je le delček tiste misli, ki so jo v brezhibni slovenščini, v pravilnem sklonu in z vsemi strešicami, ki jih ima naš jezik, vgravirali v Targa d'argento v Pinzolu v Italiji , kjer je prejel pomembno mednarodno priznanje.

Tako se je znašel v ugledni družbi nagrajencev z vsega sveta. Reševalcem, gasilcem, zdravnikom, vojakom in drugim najbolj zaslužnim, ki svoja življenja nesebično tvegajo za druge, plaketo podeljujejo že od leta 1972. To je velik dogodek za majhen kraj, vsi dihajo z njim. Žarko Trušnovec je imel ob tej priložnosti tudi srečanje z zelo radovednimi šolarji, s katerimi kot psiholog v OŠ Tolmin tudi sicer dela. Otrokom, mladostnikom, družinam so namenjeni tudi njegovi Planinski tabori blizu Breginja, zato da ne zaidejo na stranpoti. Več kot 8000 udeležncev so že imeli skozi leta.

Dolgoletni načelnik Gorske reševalne službe Tolmin, prijatelji ga kličejo Žare, je velik človek s pretanjenim občutkom in obsežnim znanjem. To je osrednja misel priznanja zanj. Kot gorski reševalec ima za seboj že več kot 750 posredovanj. Je tudi vodja državne ekipe za psihološko pomoč pri civilni zaščiti in pomaga reševalcem pri soočanju s travmami po najtežjih nesrečah. Smrt ni tabu, z njo se je treba soočiti in se od človeka posloviti, pove. Tako jo lažje sprejmemo.

Življenju vsak dan pravi : "Da" . Z vsem, kar počne, tudi ko sede na kolo in se zapelje po njemu dragih poteh.

Nataša Benčič

Posnetek pogovora:


Zadnji prispevki