Trenutno se predvaja:
4. november 2016 ob 20:16 Osebnost Primorske

Zmagala je pobuda za postavitev spomenika slovenskim vojakom

Igor Komel in Vasja Klavora sta najbolj zaslužna za postavitev spomenika slovenskim vojakom, padlim na soškem bojišču v prvi svetovni vojni v Doberdobu.
Spomenik slovenskim vojakom na soški fronti, Doberdob. Foto: Kulturni dom Gorica.

Spomenik slovenskim vojakom na soški fronti, Doberdob. Foto: Kulturni dom Gorica.

false

Glavna pobudnika za postavitev spomenika sta bila nekdanji podpredsednik DZ Vasja Klavora in direktor Kulturnega doma v Gorici Igor Komel.

doberdob

Čeprav je kraj prek ponarodele pesmi znan kot 'slovenskih fantov grob', v njem doslej ni bilo nobenega spominskega obeležja, ki bi opozarjalo na velike žrtve Slovencev na tem območju.

Naklonjenost pietetnemu spominu na 36 tisoč slovenskih vojakov, ki so padli v prvi svetovni vojni in so zdaj, po 100 letih končno dobili spomenik v Doberdobu, ki je »slovenskih fantov grob«, so Primorci in Primorke izkazali z izbiro Osebnosti Primorske meseca oktobra. Igor Komel in Vasja Klavora sta najbolj zaslužna za postavitev spomenika slovenskim vojakom, padlim na soškem bojišču v prvi svetovni vojni v Doberdobu.

Vasja Klavora, sicer upokojeni kirurg, nekoč podpredsednik državnega zbora, gorski reševalec, dober poznavalec dogajanja med soško fronto in avtor več knjig na to temo, si je že dalj časa prizadeval za postavitev takega spomenika. V sodelovanju s Kulturnim domom v Gorici, ki ga vodi Igor Komel, človek povezovanja, izjemen organizator, ki je Kulturni dom od leta 1987, odkar ga vodi, resnično ustvaril kot hišo sožitja, je nastala zamisel o postavitvi spomenika v Doberdobu. 26. oktobra so ga svečano odkrili ob prisotnosti predsednikov Republike Italije in Slovenije, Sergia Mattarelle in Boruta Pahorja, kar številni označujejo za zgodovinski dogodek. Brez Vasje Klavore in Igorja Komela, njune vztrajnosti, tudi trme, predvsem pa izjemnega spoštovanja, ki ni ostalo pri besedah, bi tega spomenika ne bilo.

Prisluhnite pogovoru, ki ga bo vodila Nataša Benčič. Ob 11ih v živo na Radiu Koper.


Zadnji prispevki