Trenutno se predvaja:
4. marec 2020 ob 13:18 Prispevki

Po desetih letih Art kino mreža pred novimi izzivi

Art kino mreža, ki združuje kinematografov in prikazovalcev kakovostnega ter umetniškega filma, praznuje 10 let delovanja. Vanjo je vključenih 25 članov, 28 kinodvoran v 27 slovenskih mestih. Obiskovalcev Kino mreže je vedno več.
Lani so v dvoranah, članicah Art kino mreže našteli skoraj pol milijona ljubiteljev umetniškega filma. Foto: Kino Otok
Lani so v dvoranah, članicah Art kino mreže našteli skoraj pol milijona ljubiteljev umetniškega filma. Foto: Kino Otok

Začetni skupni cilj povezovanja kinematografov v Združenje Art kino mreže je bil, poleg strokovnega povezovanja in izobraževanja, proces digitizacije. K temu so pristopile že številne kinodvorane v Evropi, Slovenija je zaostajala. Zato so kina, združena v mrežo, prepričala ministrstvo in lokalne skupnosti, da se kinodvorane ustrezno opremijo. Tudi zametki filmske vzgoje so že bili. V desetih letih je mreža usposobila pet strokovnjakinj za filmsko vzgojo, ki delujejo po regijah. Združenje je zagnalo nov projekt Filmska osnovna šola, znotraj katerega potekajo strokovna srečanja in opolnomočenje kulturnih delavcev in delavcev na področju vzgoje in izobraževanja. Predsednica Združenja, Nina Ukmar:

"To je res en velik projekt, ki je tudi presegel zastavljene cilje že zdaj, čeprav bo potekal do konca leta 2021. In do zdaj se je naših usposabljanj udeležilo kar 1293 pedagogov iz 231 osnovnih šol."

Kar dokazuje, da potrebe gledalcev po kakovostnih filmih naraščajo in da mreža s svojim delovanjem te tudi spodbuja in razvija, je še povedala Ukmarjeva, ki bodoče izzive združenja Art mreže vidi v kakovostnih filmih, ki bodo dosegljivi tudi tistim, ki ne morejo v kino:

"Video na zahtevo. Tega praktično, razen nekaterih komercialnih vsebin, ne poznamo. Mi si pa želimo, da bi bile te vsebine vezane na kino. Da bi si ljudje filme, ki so plačljivi in z urejenimi pravicami, tudi doma pogledali."

Po desetih letih izkušenj se je izkazalo, da Art kino mreža, ki s svojimi dejavnostmi presega zastavljene cilje, potrebuje profesionalno zaposlen kader. Vsaj enega zaposlenega. Vsi sodelujoči v mreži so namreč prostovoljci. In za konec še nekaj številk: v desetih letih mreženja je filme obiskalo vsaj tri milijone in pol obiskovalcev, 90-tisočkrat pa so brneli projektorji.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki