Trenutno se predvaja:
14. februar 2020 ob 09:42 Kultura

Primorska zgodovina v objektivu Edija Šelhausa

Fotografiral je partizane, vsakdanje življenje ljudi med vojno in slavne osebnosti svojega časa. V Pilonovi galeriji v Ajdovščini je na ogled izbor iz njegovega opusa.
Edi Šelhaus v akciji, ok. 1958, črno-beli negativ. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Edi Šelhaus v akciji, ok. 1958, črno-beli negativ. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Eden najbolj znanih slovenskih fotoreporterjev Edi Šelhaus se je pred dobrim stoletjem rodil v Podkraju nad Vipavo, kamor se je pogosto vračal s svojih fotoaparatom. Tako so nastali motivi iz vsakdanjega življenja ljudi, ki so se preživljali s kmetijstvom in nabiranjem zelišč. Med drugo svetovno vojno se je Šelhaus pridružil partizanom, bil je fotograf zaledja fronte. Kot razlaga direktorica Pilonove galerije v Ajdovščini Tina Ponebšek, je v tem obdobju nastalo mnogo pretresljivih posnetkov.

"Predvsem starejših ljudi, starejših moških, ki so ostali doma ali pa so se vračali na svoje domove iz koncentracijskega taborišča na Rabu. Potem so tu prizori otrok, revščine, žensk, ki so ostale v porušenih domovih."

Po koncu vojne se je ustalil v Trstu in pred njegovim objektivom so se znašli drugačni motivi, dodaja Ponebškova.

"Tržaško obdobje predstavlja vsa ta zborovanja in ustanavljanje nove vlade v Ajdovščini."

Edi Šelhaus je fotografiral različna znana slovenska in tuja imena s področja športa in kulture, ki jih je mogoče videti tudi na razstavi v Pilonovi galeriji.

"Vena Pilona, Sartra, Maksima Gasparija, Jožeta Tisnikarja. Za našo razstavo smo jasno izbrali predvsem likovnike."

Šelhaus je kariero končal kot fotoreporter pri časopisu Delo. Njegov opus šteje okrog 160.000 posnetkov, ki jih hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije. V Pilonovi galeriji bo do 8. marca na ogled izbor posnetkov iz pregledne razstave, ki jo je pripravila Jožica Šparovec.

Ivana ZajcZadnji prispevki