Trenutno se predvaja:
1. julij 2020 ob 06:30 Prispevki

Prostofer vozi tudi po koprski občini

Koprska občina je programe socialnega varstva okrepila z brezplačnimi prevozi za starejše. V sodelovanju z Zavodom Zlata mreža in Obalnim domom upokojencev je z julijem začela projekt Prostofer. Na voljo bosta dve vozili, ki ju bodo vozili prostovoljci.
Župan Aleš Bržan je izročil ključe prvega vozila voznikom prostovoljcem. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Župan Aleš Bržan je izročil ključe prvega vozila voznikom prostovoljcem. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Vozniki bodo uporabnike odpeljali predvsem do zdravstvenih ustanov, banke, pošte, občine, upravne enote, trgovine, je dejal direktor Zavoda Zlata mreža in idejni oče projekta Prostofer Miha Bogataj:

"Komu je namenjen? Starostnikom, ki ne vozijo, nimajo svojcev in svojega vozila. So socialno šibkejši ali so toliko oddaljeni od javnega prometa, da jim razdalja od hiše do avtobusne postaje pomeni težavo."

Prevoze bodo opravljali prostovoljci z dvema voziloma, ki ju je najela koprska občina. Segio Marancin je eden od voznikov, ki je podobne vožnje opravljal že v izolski občini.

"V začetku so bili ljudje skeptični, češ, kdo te bo vozil zastonj in da je to kakšna finta. Potem pa so ugotovili, da te res nekdo prostovoljno pelje in so zadovoljni."

Zaenkrat se je zavodu Zlata mreža oglasilo okoli 15 prostovoljcev, a jih potrebujejo še, pravi Bogataj:

"Ko pride drugo vozilo, bomo potrebovali še enkrat toliko voznikov, da jih ne obremenimo preveč. Zato poziv prostovoljcem, ki bi bili pripravljeni opraviti eno ali dve vožnji na mesec, da se oglasijo na Zlati mreži ali v Gerontološkem centru v Olmu."

Prevoz lahko uporabniki naročijo na številki 080 10 10, vsaj tri dni preden ga potrebujejo.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki