Trenutno se predvaja:
28. april 2019 ob 12:49Šport

Andreja Leški si želi olimpijskih iger

Koprska judoistka, ki tekmuje za ljubljanski Bežigrad, je v samem vrhu tekmovalk v kategoriji do 63 kilogramov.
Radio Koper

Foto: Radio Koper

Radio Koper/International Judo Federation|

Andreja Leški je bila med nagrajenci prireditve Naš športnik 2018, ki so jo v Gorici priredile primorske medijske hiše z obeh strani meje. Koprčanka je lani med drugim osvojila Grand slam tekmovanje v Düsseldorfu ter Veliko nagrado Maroka. Tekmovalka Bežigrada je bila tretja tudi na Veliki nagradi Madžarske in na tekmi serije Grand prix v Uzbekistanu, v Abu Dabiju pa je bila druga.

Andreja je tudi letošnjo sezono začela izvrstno, osvojila je bronasti odličji na tekmah v Parizu in Düsseldorfu ter zlato medaljo na Grand prixu v Marakešu. "Veseli me, da počasi nabiram točke in sem vedno višje na jakostni lestvici. Prav točke bodo odločile o tem, ali se mi bo uspelo prebiti na olimpijske igre, ki jih bo prihodnje leto gostil Tokio."

Slovenija lahko na olimpijske igre odpelje samo eno tekmovalko v njeni kategoriji, za prosto mesto pa se bo Leškijeva borila s Tino Trstenjak. Slednja je aktualna olimpijska prvakinja, tako da Andreja praktično ne bi mogla imeti močnejše tekmice. Sistem kvalifikacij za OI je izjemno krut, saj sta obe Slovenki med najboljšo peterico na svetu, na največjem svetovnem tekmovanju pa bo lahko nastopila le ena. "Tino sem premagala na državnem prvenstvu, ni izključeno da se do OI ne bova pomerili še kdaj. Sicer pa bodo o poti v Tokio odločale točke, tako da jih moram zbrati čim več." Zdaj se Andreja odpravlja na priprave v Francijo, nato pa si bodo spet sledila zahtevna tekmovanja.

Leškijeva izhaja iz športne družine, mama je trenirala odbojko, oče je zvest spremljevalec športnega dogajanja, sestra pa igra rokomet za Krko iz Novega mesta. Za ukvarjanje z judom jo je navdušil bratranec, po začetkih v klubu 15. maj iz Marezig pa se je preselila k ljubljanskemu Bežigradu.

Andreja uspešno združuje športno in šolsko pot, saj je študentka 2. letnika Ekonomske fakultete. "Pri našem športu je disciplina zelo pomembna, na to sem se privadila, mogoče mi malo discipline manjka pri šolskih obveznostih," je povedala Andreja, ki ob natrpanem urniku vseeno najde čas za stvari, ki jo veselijo.

Celotnemu pogovoru z vrhunsko športnico, ki je navezana na slovensko Istro, lahko prisluhnete na povezavi.

Primož Čepar


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki