Trenutno se predvaja:
7. november 2018 ob 08:51 Šport

Erik Čeh si želi novih zmag

Primorski balinarji so na Kitajskem odlično zastopali Slovenijo, Erik Čeh je postal svetovni prvak.
Erik Čeh

Erik Čeh z medaljama, ki ju je osvojil na Kitajskem. Na naslovni fotografiji je v družbi Iztoka Novaka - Easyija, ki ga je gostil v studiu. Foto: Radio Koper

Balinarji so iz kitajskega Jiaxinga prinesli štiri medalje, za vse so poskrbeli Primorci. Ob Eriku Čehu sta bila na zmagovalnem odru še Nina Volčina in Gašper Povh.

Erik Čeh iz Tubelj pri Hrpeljah je v kategoriji do 23. leta starosti osvojil naslov svetovnega prvaka v hitrostnem zbijanju, skupaj z Nino Volčina pa srebro v mešani štafeti. Idrijčanka Nina je poleg srebra osvojila tudi bron v hitrostnem zbijanju. Bron je dodal Sežančan Gašper Povh, ki je bil tretji v igri bližanja in zbijanja v krog.

"Krogle, s katerimi tekmujem, imajo točno kilogram, premer je 97 centimetrov," je uvodoma pojasnil 18-letni Erik Čeh, ki so mu po vrnitvi iz Kitajske pripravili sprejem. "Res sem bil zadovoljen, da so me tudi na ta način počastili, največ zaslug za to imata starša ter prijatelj s hrpeljsko-kozinske občine." Erik ima balinarske gene, saj je bila mama Helena Ludvik vrhunska tekmovalka, ki se je tudi na svetovnem prvenstvu okitila z medaljo. "Pri štirih letih sem se prvič srečal z balinanjem, ko sem spremljal mamo po tekmovanjih, takrat sem tudi sam ob odmorih metal krogle po baliniščih. Oče se je ukvarjal z nogometom in tenisom, počasi pa tudi njega učimo balinarskih veščin."

Na Kitajskem je član italijanskega Ponteseja v tesnem finalu hitrostnega zbijanja s 36:35 premagal leto dni starejšega italijanskega tekmeca in se razveselil zlatega odličja. "Moram priznati, da sem pričakoval nižji rezultat, ker sva bila oba utrujena. Napetost pred zadnjo kroglo je bila velika, jaz sem jo zadel on pa zgrešil. Takrat sem šele pogledal rezultat in ko sem videl, da sem zmagal sem dvignil roke in se nato ulegel. Pred tekmovanjem bi bil zadovoljen s katerokoli medaljo, ko pa sem prišel v finale, sem si zaželel zmage." Za 36 zadetkov je Čeh potreboval 47 krogel, pripravljal pa se je po kondicijskem programu kolega iz članske reprezentance. Svetovni rekord sicer znaša 51 zadetih krogel iz prav toliko poskusov. Med hitrostnim zbijanjem igralci tečejo 5 minut, Erik ocenjuje, da v tem času pretečejo 1200 metrov. "V finalu mešanih štafet sta naju z Nino Volčina premagala Francoza, ki sta bila zelo razpoložena. Zaustavila sta se pri številki 52, tako da jima lahko samo čestitava." Tekmovanje mešanih štafet je bilo prvič na sporedu svetovnih prvenstev, Nina in Erik sta v predtekmovanju izenačila takratni svetovni rekord 50, ki sta ga kasneje Francoza popravila.

Kljub mladosti je Erik menjal številne klube. "Z resnim balinanjem sem začel v Svetem Antonu, nato me je pot vodila v Koper. Nadaljeval sem pri domačem Jadranu iz Hrpelj Kozine ter se nato preselil v Postojno. Tam je igral tudi moj bratranec Nik Švara s katerim sva postala svetovna prvaka do 18-ega leta starosti." Iz Postojne se je Erik preselil v ljubljanski Krim, zdaj pa igra za italijanski Pontese.

Erik dobro združuje športno pot s šolanjem, načrtuje postati diplomant Fakultete za šport. V prostem času se rad podi za nogometno in košarkarsko žogo. "Z dobro organizacijo študija in treningov se da marsikaj postoriti. Na športnem področju si želim še kakšen naslov z velikih tekmovanj, velike ambicije imam tudi v italijanskem klubu."

Erika Čeha je gostil Iztok Novak Easy, celotnemu pogovoru lahko prisluhnete prek povezave na naslovni fotografiji.

Primož Čepar


Zadnji prispevki