Trenutno se predvaja:
16. september 2019 ob 11:49 Šport

Istro bo zavzelo 1700 jeklenih mož in žensk

Ironman se konec tedna vrača v slovensko Istro. Organizatorji pričakujejo 1700 udeležencev
Radio Capodistria/Davide Fifaco|
Na Ironman 70.3 Slovenian Istria se ni več mogoče prijaviti. Vsa mesta so že zapolnjena. Foto: arhiv Radio Capodistria

V nedeljo bo druga izvedba polovičnega Ironmana, tekmovalci bodo tudi letos preplavali 1,9 kilometra, sledilo bo 90 kilometrov kolesarjenja in 21 kilometrov teka. Lani je zmagal Poljak Michal Rajca, ki je uro na cilju ustavil pri 4:18:52, pri ženskah je bila najboljša Nemka Kristina Ziemons s časom 4:51:57. Prireditev je še naprej v prvi vrsti namenjena rekreativcem, 40 najbolje uvrščenih pa bo imelo možnost nastopiti na svetovnem prvenstvu 2020 v t. i. starostnih skupinah na Novi Zelandiji.

"Pred lansko preizkušnjo smo bili nekoliko živčni, nismo vedeli, kako se bo razpletlo, na koncu smo bili zelo zadovoljni. Tudi povratne informacije nastopajočih so bile dobre, tako da smo premiero prestali uspešno. Tudi to nam je dalo dodatni zagon za letošnjo izvedbo, ki jo pripravljamo veliko bolj sproščeno," je povedal eden izmed organizatorjev Luka Skočaj, ki se Ironmana udeležuje tudi kot tekmovalec.

"Za mano je veliko triatlonskih prireditev, izkušnje imam tudi z Ironmanom. Na teh preizkušnjah iščeš svoje meje, skušaš se približati maksimumu, v bistvu uživaš v trpljenju. Ko je težko, šteješ metre do cilja, zadnjih 100 metrov ni več bolečin."

Lani je bilo na štartu 1450 tekmovalcev, letos jih bo 1700, prijave so zaključene.

"Glede na zanimanje bi bilo lahko nastopajočih še več, iz varnostnega vidika pa je prav, da se število omejuje. Seznam držav, iz katerih prihajajo tekmovalci, je pester, k nam bodo prišli tudi nastopajoči iz Nove Zelandije, Japonske, Singapurja ..."

Za uspeh prireditve je bistvena dobra priprava, Skočaj zatrjuje, da bo za vse poskrbljeno:

"Že februarja smo se sestali, pregledali, kako je bilo lansko leto in predstavili letošnje načrte. Razdelili smo si naloge in vse je šlo po načrtih. V zadnjih tednih se je vse skupaj še zgostilo, delo je zelo intenzivno. V ožjem organizacijskem odboru nas je 15, ob tem nam pomagajo prostovoljci in zunanji sodelavci."

Plavalni del bo potekal v Kopru, kolesarski del bo šel čez Luko Koper, Ankaran, v Italijo in nazaj v Slovenijo. Tek bo potekal po Kopru, ob obalni cesti do Izole, po starem delu mesta in nazaj v Koper do cilja. V nedeljo se bo začelo ob 9.00, zadnjega tekmovalca na cilju pričakujejo okrog 18.00. Prireditelji pričakujejo, da bo ironmanski konec tedna na slovensko obalo privabil med 6000 in 7000 ljudi, kar pomeni skoraj 20.000 nočitev.

Primož Čepar


Zadnji prispevki