Trenutno se predvaja:
31. oktober 2018 ob 09:53 Šport

Marina Cvetanovič se je polna izkušenj vrnila domov

32-letna odbojkarica, ki igra na mestu sprejemalke, se je po dolgih letih igranja v tujini vrnila v Koper. Z mladimi soigralkami cilja proti petemu mestu.

Marina Cvetanovič se je že kot najstnica preselila v Maribor in Gorico, sledila so dolga leta igranja v Franciji, Italiji, Romuniji in na Poljskem. "Odbojko sem začela igrati, ker v Kopru takrat ni bilo ničesar drugega za ženske in zelo sem vesela, da je bilo tako. Že kot otrok sem bila višja od drugih, tako da je tudi višina pripomogla k odločitvi. Nisem imela težav s treniranjem, ker sem bila navdušena nad tem športom, v šoli sem bila tudi pridna, tako da sem lahko hodila na treninge. Družina me je podpirala, oče pa je tako ali tako moj prvi navijač," je povedala sprejemalka, ki se še dobro spomni uspešnih začetkov. "Začetki so bili zelo uspešni, v mlajših selekcijah smo bile prvakinje v vseh kategorijah. Bile smo strah in trepet v Sloveniji. V članski kategoriji je nato malo zaškripalo." S soigralkami je trenirala na osnovni šoli Antona Ukmarja in tudi drugih koprskih šolskih dvoranah. Z izgradnjo dvorane Bonifika se je glavnina treningov preselila v novo pridobitev.

"Iz te naše generacije je poleg mene ostala le še prijateljica Katja Medved, ki igra pri Ankaranu Hrvatinih." Marinino kariero je zaznamoval trener Željko Rulofs, poudarja pa tudi veliko vlogo trenerjev iz tujine, ki so jo marsikaj naučili. "Obžalujem, da se z Mariborom nisem prebila na vrh državnega prvenstva, ta dosežek mi pri igranju na Štajerskem manjka."

V tujini je najprej igrala v Franciji, nato je odšla v Italijo, Romunijo in na Poljsko. "Začetki v Franciji so bili malo naporni, imela sem domotožje, Francozi so malo posebni ljudje. Pot me je nato peljala v Italijo, kjer sem se počutila kot doma. Z jezikom nisem imela težav in kulinarika mi je bila pisana na kožo. Predvsem sem bila navdušena, ker sem igrala s puncami, ki sem jih do takrat gledala le po televiziji." Milano, Torino, Bologna in Neapelj so bile njene italijanske postojanke, nato jo je pot vodila v Romunijo. "Romunija je bila zame malo težavna, mislila sem, da znam že vse, pa ni bilo tako. Tja sem prišla po poškodbi, potrebovala sem veliko nege, rehabilitacije, dobrega fizioterapevta in kondicijskega trenerja, da se bi vrnila v formo, vendar mi oni tega niso zagotovili. Po dveh mesecih sem se odločila, da zapustim klub." Nova pozitivna izkušnja se je zgodila na Poljskem, kjer je spet prišla v stik s slovanskim svetom. "Na Poljskem sem beležila lepe uspehe. Bilo mi je lepo, tam imam še veliko prijateljic s katerimi sem ostala v stiku. Pozitivne izkušnje, ki mi jih je dala odbojka, so bila ta potovanja po svetu in ko bom imela čas, bom zagotovo še obiskala vse te države."

Ob klubskih uspehih je Marina zaznamovala tudi slovensko reprezentančno odbojko, bila je tudi kapetanka naše izbrane vrste. V spominu je ostala uvrstitev na evropsko prvenstvo. "Ni mi žal, da sem se vrnila v Koper, čeprav je ob službi naporno igrati, je bila odločitev za nadaljevanje kariere pravilna. Z Jeleno Pešić sva najizkušenejši igralki, z mlajšimi soigralkami pa gremo po pravi poti. Zadovoljilo bi me peto mesto v državnem prvenstvu."

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete na povezavi nad besedilom.

Primož Čepar


Zadnji prispevki