Trenutno se predvaja:
24. oktober 2018 ob 18:11 Šport

Mladi evropski judoisti spet v Kopru

Konec tega tedna, 27. in 28. oktobra, bo Koper v znamenju juda. Na Bonifiki bodo kadeti tekmovali za evropski pokal, v Taverni pa bodo judo predstavili širši javnosti.
Foto: Iztok Babič

Judo je vedno bolj prepoznaven šport tudi v Sloveniji. Veliko zaslug za to zagotovo nosijo odlični slovenski judoisti, ki s svojimi vrhunskimi dosežki skrbijo za prepoznavnost naše države. Za njimi pa vselej stojijo odlični trenerji in klubi, kjer naredijo svoje prve korake. V Istri je eden takih klubov Judo klub 15. maja Marezige, ki ga vodi Iztok Babič. In ker je tudi na Primorskem veliko poudarka na mladih judoistih, 27. in 28. oktobra Koper gosti Evropski kadetski pokal. Poleg tega bo prihajajoči konec tedna obarvan v svetovni dan juda, ki ga Mednarodna judo zveza obeležuje prav 28. oktobra.

Čeprav se je judo v Sloveniji razvijal počasi, se zdi, da v zadnjih letih pridobiva prepoznavnost. Zagotovo moramo največ zaslug pripisati odličnim slovenskim judoistom, ki z vsakega svetovnega in evropskega tekmovanja prinašajo medalje. Poleg tega pa imajo tudi slovenski kraji vedno več posluha za judo tekmovanja.

Na Primorskem v zadnjih letih prevladuje Koper, ki je že večkrat gostil velike mednarodne judo dogodke. Tudi tokrat bo prav koprska Arena Bonifika prizorišče Evropskega kadetskega pokala. Nedvomno pomeni to, da so vodilni pri krovni evropski judo organizaciji zaupali organizacijo takega dogodka Kopru, veliko priznanje tako Judo zvezi Slovenije kot tudi slovenskim judo klubom. "Gre za priznanje našemu delu. Torej, organizirali smo veliko takih tekmovanj, ki so očitno naletela na dober odziv. Evropska judo zveza nam je zaupala Evropski kadetski pokal, ki bo štel tudi za kadetsko lestvico pri kategorizaciji mladih judoistov," je o novem dosežku spregovoril predsednik Judo kluba 15. maj Marezige Iztok Babič.

Evropskega kadetskega pokala, ki ga poleg omenjenega judo kluba iz Istre soorganizirata Judo zveza Slovenije in Judo klub Impol iz Slovenske Bistrice, se bo udeležilo več kot 300 tekmovalcev iz 27 držav. "Vse skupaj je objavljeno na spletni strani Mednarodne judo zveze. Prijavljenih je že 311 tekmovalcev. Zanimivo je morda to, da bo sodelovala tudi Argentina, torej neevropska država," je povedal Babič in dodal, da bo tekmovanja ponovno udeležilo veliko mladih slovenskih judoistov: "Tudi tokrat bo veliko slovenskih judoistov. Številka naših tekmovalcev je že 45, smo takoj za Italijo. Dva tekmovalca manj bodo imeli Hrvati. Vse skupaj je tudi odraz bližine."

Prihajajoči konec tedna pa za judoiste ne bo poseben samo zaradi Evropskega kadetskega pokala, ampak tudi, ker je 28. oktober svetovni dan juda. "Sodelovalo bo veliko prostovoljcev, ki prihajajo iz judo šol, ki jih vodim. Obenem bo v nedeljo 28. oktobra pri Taverni potekala predstavitev juda tudi za širšo javnost, saj bomo obeležili svetovni dan juda," je dodal Babič, ki si želi, da postane Evropski kadetski pokal tudi tradicionalno koprski.

Armin Sejarić

Zvočnemu posnetku pogovora z Iztokom Babičem lahko prisluhnete prek povezave na zgornji fotografiji.


Zadnji prispevki