Trenutno se predvaja:
9. februar 2020 ob 17:36 Šport

Pol stoletja zapisana športu

Sonja Poljšak je prejemnica Bloudkove plakete za življenjsko delo.
Nedelja na športnih igriščih: Sonja Poljšak

Dolgoletna predsednica Športne zveze Koper ima izjemne zasluge pri povezovanju Slovenije s slovenskim športom v zamejstvu. Kot predsednica Komisije za zamejski šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije je že desetletja gonilna sila vsakoletnih srečanj mladih slovenskih športnikov in športnic iz sosednjih držav v Sloveniji. Ob tem vsako leto sodeluje pri prireditvi Naš športnik, ki nagrajuje Primorce iz matične domovine in Italije:

"Država pozorno spremlja naše vezi z zamejstvom, ob prejemu priznanja mi je tako čestital tudi pristojni minister. Vsa ta leta sem z veseljem opravljala svoje delo, ki je bilo večkrat tudi zelo zahtevno."

Kot predsednica Športne zveze Koper je prejemnica Bloudkove plakete skrbela, da so bili klubi in društva v dobri formi:

"Verjela sem, da bo lokalna skupnost prepoznala moje delo in me predlagala za priznanje. To se je tudi zgodilo, tako da sem zelo vesela. Zahvaljujem se vsem, ki so me predlagali in podprli."

Pred funkcionarsko kariero je bila Sonja Poljšak obetavna športnica:

Foto: Osebni arhiv Sonje Poljšak

"Kot rokometašica sem se začela ukvarjati s športom v četrtem razredu osnovne šole. Iz Budanj smo hodili v Ajdovščino in tam se je začela moja športna pot. Ob šolanju sem v Ljubljani igrala za ekipo Slovana, zaradi astme pa sem se po srednji šoli preselila v Koper. Zaposlila sem se v Luki Koper, takrat sem se tudi začela ukvarjati s kegljanjem. Z Adrio smo s soigralkami posegle visoko, bile smo najboljše tako na Primorskem kot tudi v Sloveniji. Tudi posamezno imam nekaj naslovov, ko pogledam na športno pot sem lahko zadovoljna. "

V Luki Koper je več kot 20 let vodila športno društvo in skrbela za organizirane vadbe in športna srečanja zaposlenih:

"Ob podelitvi priznanja me je malo stisnilo v srcu, ko so omenili da že pol stoletja delam na področju športa. Čutim, da imam še dovolj moči, da bom še naprej opravljala delo, ki mi ga bodo zaupali."

Celotnemu pogovoru s Sonjo Poljšak, ki je danes aktivna tudi v Zvezi upokojencev Mestne občine Koper, lahko prisluhnete na povezavi.

Primož Čepar


Zadnji prispevki