Trenutno se predvaja:
2. avgust 2019 ob 10:27 Šport

Poškodba je kriva, da je postal direktor kluba

V polnem teku je nogometno prvenstvo v prvi ligi, prvi krog bodo odigrali drugoligaši, vse bolj živahno pa je tudi v dvoranah, kjer s pripravami začenjajo ekipe v dvoranskih športih. V tokratni oddaji Nedelja na športnih igriščih več o koprskih rokometaši
Radio Koper
Nekdaj odličen igralec, se bo poskusil dokazati tudi kot športni direktor. Foto: Matia Ščukovt/FB RD Koper

Njihove načrte in želje nam bo razkril osrednji gost Nejc Poklar, dolgoletni igralec, ki je po koncu kariere prevzel vlogo direktorja kluba.

N: Lep pozdrav vsem.

I: Z Nejcem se poznava že nekaj časa tudi sodelovala sva v klubu pred leti, zato se bova kar tikala, to je bila tudi tvoja želja.

N: Seveda.

I: Nazadnje sem te gostil, ko ste v polfinalu v pokalu EHF v dvorani Bonifika izgubili s Köbenhavnom takrat 35:30. Se kaj spominjaš te tekme?

N:Seveda se spominjam, to so bili eni lepših trenutkov v takratnem času. Polfinale pokala EHF je bil kar velik dogodek.

I: Leta 2008, če se prav spomnim. Bil si še eden izmed najmlajših igralcev.

N: Ja tako je, med najmlajšimi zagotovo.

I: Koper, Slovan, Celje, Libanon, Iran, Nemčija, Avstrija, na koncu si pristal na Kosovu pa spet nazaj v Kopru. Kje ti je bilo najlepše?

N: Najlepše je doma, to itak. Sicer pa zelo posebna izkušnja je bil Celje, za katerega vsi vemo, da je kot klub na zelo zelo visokem nivoju tudi evropsko gledano. Je pa vsaka od teh destinacij, ki si jih naštel, prinesla zelo veliko pozitivnih stvari in življenjskih izkušenj. Povsod mi je bilo lepo.

I: Kateri je bil tisti dogodek, na katerega si najbolj ponosen v svoji karieri?

N: najbolj sem ponosen na evropsko kadetsko prvenstvo v Beogradu, kjer sem bil izbran za najboljšega igralca prvenstva leta 2004. To je osebni dosežek, ekipno gledano pa seveda vsa leta v Cimos Kopru, prestop v Celje in pa seveda vrnitev domov v rokometno društvo Koper.

I: Zgodilo se je, da si moral igrati tudi proti svojim igralcem, torej proti Kopru. Kako se spominjaš tistih časov? V spominu imam tekmo, ko je v kopru gostovala ekipa Celja. To je bilo kmalu po prestopu v celjsko vrsto. Kako se spominjaš tistih trenutkov?

N: Se spomnim seveda, občutki so bili zelo posebni. Pred tekmo in po tekmi smo bili vsi prijatelji, tudi najboljši prijatelji, tudi v odnosu z bratom Tinetom, ki je bil v nasprotni ekipi. Med tekmo pa ne moreš na to gledati, niti ni časa, niti ni trenutkov, da bi na to pomislil. Moraš odigrat svoje. Seveda pa je poseben dogodek, ko igraš z gostujočo ekipo doma v Kopru.

I: Bi se danes morda za katero zgodbo iz svoje kariere odločil drugače?

N: Ne. Za vsako odločitev sem imel v tistem trenutku svoje razloge, tako da ne, ne bi se odločil drugače.

I: Kako se je odvila tvoja kariera? Vem, da si bil velikokrat podvržen raznoraznim poškodbam, ki so te velikokrat ustavile, ravno takrat ko bi se moral izstreliti v to rokometno orbito.

N: Ja, če zdaj za nazaj razmišljamo, v bistvu je res tako. Imel sem dve hujši poškodbi, zdaj že tretjo s to Ahilovo tetivo, zaradi katere sem tudi prekinil kariero. V bistvu ena stvar je, da so zaustavile moj razvoj, druga pa, da so usmerile kariero nekam drugam. Če bi bilo vse v redu, bi se stvari najverjetneje drugače odvile.

I: Kako si doživljal ta zlom Cimosa in zdaj njegov preporod?

N: V bistvu je bilo v letu, ko se je vse skupaj dogajalo, zelo težko. Predvsem domači fantje smo to vzeli zelo osebno, saj smo igrali za svoj klub. Ni nam bilo slabo, daleč od tega, a zgodba se je res zelo žalostno končala. Rad bi pa tukaj poudaril, da so kasneje v rokometni klub Koper prišli novi ljudje, ki so klub začeli organizirati čisto na novo in ga v teh šestih letih dvignili na zelo zavidljiv nivo in spet lahko govorimo, da se v Kopru borimo za najvišja mesta v slovenski ligi.

I: Še v lanskem letu si skušal pomagati na igrišču, potem pa se je zgodila poškodba Ahilove tetive. Sedaj si direktor kluba. Kako in zakaj je prišlo do tega?

N: V bistvu je prišlo zelo spontano do tega. Od novega leta naprej sem sam pri sebi začel razmišljat, če je sploh smisel nadaljevati z rokometno kariero, ker rehabilitacija noge ni potekala po planu oziroma tako kot sem si sam zamislil. Ta poškodba je kar hinavska poškodba in se je težko vrnit. Nato je prišel predsednik kluba Aljoša Bertok z idejo, da bi mogoče pomagal v klubu in potem se je to razvijalo do te faze, da mi je bilo ponujeno mesto direktorja in na podlagi tega sem se dosti lažje odločil za konec kariere.

I: Kakšna bo pravzaprav tvoja vloga in kaj vse ste že naredili in kaj še nameravate narediti v klubu?

N: V bistvu sem jaz nek vezni člen med prvo člansko ekipo, mlajšimi selekcijami in upravo kluba. Sam sebe vidim kot nekoga, ki bo pomagal na nekaterih področjih, tako upravi kot tudi samim igralcem in povezoval stvari, ki do sedaj mogoče niso bile v tej fazi.

I: Kako se boste lotili oziroma ste se že lotili prenove moštva?

N: V bistvu je lani v prvi članski ekipi prišlo do kar velikega osipa igralcev. Sedem igralcev vključno z mano smo izgubili, večina je šla eno stopničko višje, za kar smo zelo veseli in to vidimo kot neko potrditev dobrega dela v klubu. Tako da se je bilo treba znajti in pripeljat nove okrepitve. Za letos smo malo spremenili ekipo, kar se bo verjetno poznalo v začetnem delu in v začetni fazi prvenstva, vendar mislim, da smo sestavili mlado delavno ekipo in s pomočjo trenerja Uroša Rapotca bo tudi ta ekipa dosegla svoj rezultat.

I: koga bi lahko izpostavil od prišlekov?

N: Našega golmana Gašperja Dobaja, ki je uspešno nastopal na mladinskem svetovnem prvenstvu. Pripeljali smo tudi 2 mlada igralca iz okolice Ljubljane, Matevža Žagarja in Jako Avseca, prav tako smo priključili 3, 4 perspektivne igralce iz mladinske ekipe.

I: Je kje v mlajši selekciji kakšen poklar, kakšen bombač na vidiku?

N: Seveda je, imamo kar nekaj mlajših perspektivnih igralcev. Seveda pa je to, kako se bo to izšlo odvisno od dosti dejavnikov, tako pri njih osebno kot v klubu. Mi bomo naredili vse za to, da bi proizvajali vrhunske igralce, ki bi pomagali klubu na višji nivo.

I: Kaj misliš da je najbolj ključna kvaliteta ki jih potrebujejo mladi rokometaši, da bi kdaj igrali na tako visokem nivoju kot si ti?

N: Seveda je predpogoj talent, to vrhunski športnik mora imeti. Igra pa veliko vlogo tudi delo, volja do dela, volja do tega, da sam sebe prisiliš v to, da trpiš ker drugače sigurno ne gre do vrhunskega nivoja.

I: Kam sodi po novem RK Koper? Kako razmišljate, kakšne so ambicije v klubu?

N: Mislimo, da je klub organiziran na visokem nivoju, sigurno v tem smislu spada v vrh slovenskega rokometa. Letos bomo malo konzervativno štartali v sezono. Ker se zavedamo, da je liga zelo izenačena, da lahko v bistvu vsak premaga vsakega. Odloča dober ali slab dan. Imamo veliko novih igralcev, ki jih je treba vpeti v sam sistem igre. Zato gremo tekmo po tekmo in sigurno bomo prvi del tako oddelali in potem kasneje bolj konkretno definirali cilje. Imamo pa tudi interne cilje v ekipi, ki bodo ostali tam in jih bodo igralci poskušali doseč.

I: Kdo bo po tvoje krojil vrh, bo to še vedno Celje Pivovarna Laško?

N: Celje je vedno prvi favorit prvenstva, vendar je Velenje lani pokazalo, da se jim približuje. Tukaj velja omeniti Zorana Jovičiča, ki je tudi dosti pomagal pri rasti našega kluba. Tudi sedaj v Velenju zelo dobro dela, imajo zelo dobro selekcionirano ekipo. Delujejo z malo višjim proračunom kot ostale ekipe v ligi, vendar to na koncu nima zveze, zvezo ima rezultat. Mislim, da bodo letos znali presenetiti tudi Celje.

I: Se veseliš derbija z Izolo?

N: Seveda se veselim derbija, mislim da se vsi veselimo, cela obala. To je vedno poseben dogodek, predvsem za navijače okoli kluba. Igralci morajo na to gledat kot na tekmo, na kateri je treba zmagat in dobit dve točki.

I: Se nekoč vidiš v vlogi trenerja?

N: Za zadaj lahko rečem, da ne. Bolj se vidim tej vlogi, ki jo imam zdaj. Na splošno se bolj vidim v pisarniškem svetu kot v trenerstvu.

Iztok Novak


Zadnji prispevki