Trenutno se predvaja:
22. oktober 2018 ob 18:52 Šport

Rok Crnica verjame v vzpon koprskega vaterpola

Koprski vaterpolisti so z igranjem v regionalni ligi naredili korak naprej, eden močnejših adutov je Rok Crnica.
Z leve: Đorđe Šormaz, Aleksa Dimitrijević in Rok Crnica

Z leve: Đorđe Šormaz, Aleksa Dimitrijević in Rok Crnica Foto: Osebni arhiv/Rok Crnica

Rok Crnica v obrambni akciji.

Rok Crnica v obrambni akciji. Foto: Osebni arhiv/Rok Crnica

Konec tedna so Koprčani odigrali prvo domačo tekmo v regionalni ligi, s srbskim Valjevom so se razšli z izidom 11:11. "Imeli smo tudi priložnost za zmago, vodili smo z dvema goloma prednosti, na koncu smo osvojili točko," je povedal strelec štirih zadetkov, Rok Crnica. "Izpostavil bi pravo vzdušje na tekmi, zdi se, da je koprsko občinstvo potrebovalo to tekmovanje po večletnem zatišju. Seveda je pogoj naša konkurenčnost in menim, da smo na pravi poti. Ob tej priložnosti bi se navijačem zahvalil za podporo." Občinstvo je lahko pozdravilo tudi legendarnega trenerja gostov, Igorja Milanovića, slednji je na SP leta 1986 zadel za zmago takratne Jugoslavije v finalu z Italijo.

Koprska ekipa je prava zmes mladosti in izkušenj, tisti mlajši del se je od starejših pripravljen učiti. Trenerske vajeti so v rokah izkušenega Nebojše Obradovića, ki je v koprskem vaterpolu že deloval pred leti. "Zaenkrat je vse v najlepšem redu, smo prava ekipa, tudi tisti mlajši bodo kmalu pridobili potrebne izkušnje za uspešno nastopanje v regionalni ligi." Pomembna pridobitev se obeta v drugi polovici novembra, ko bodo v Kopru odprli nov olimpijski bazen.

Crnica je bil del ekipe, ki je pred leti že nastopala v regionalni ligi in evropskih tekmovanjih. Koper je takrat osvojil šesto mesto v jadranski ligi, igral v četrtfinalu pokala LEN in osvojil obe domači lovoriki. Rok se je vaterpolu sicer zapisal zgodaj. "Kot otrok sem poskusil z več športi, ko sem začel z vaterpolom pa me je hitro potegnilo v ta šport." Eden prvih trenerjev v mlajših kategorijah je bil Marino Cetin, med drugimi je delal tudi pod taktirko olimpijskega zmagovalca Veselina Đuha. Uspešni nastopi so Crnici že v najstniških letih prinesli reprezentančni status, s tem je razveselil domače, še zlasti mamo, ki je zvesta spremljevalka športnih dogodkov."Mama res spremlja vse, kar je v povezavi s slovenskimi reprezentancami v vseh športih. Sam se vpoklica v reprezentanco pri 18 letih spominjam z najlepšimi občutki. Imeli smo močno reprezentanco in tisto obdobje me je dokončno zapisalo vaterpolu." Vaterpolo je zelo naporen šport, tudi Rok se je včasih spraševal o smiselnosti vztrajanja. "Zgodilo se mi je, da sem ob robu bazena zrl v vodo in razmišljal, ali mi je tega res treba. Ti trenutki so vedno hitro minili, športni duh in želja po zmagah sta bila vselej močnejša."

Pred petimi leti je Roka športna pot peljala v Avstralijo. "Prek kolega, ki je živel v Avstraliji, sem navezal stik z enim tamkajšnjih klubov in hitro smo se dogovorili. Nisem si mislil, da bom ostal tako dolgo, po dobri prvi sezoni pa so sledila podaljšanja pogodb. Avstralci ogromno vlagajo v vaterpolo, selektor je Elvis Fatović, menim, da bodo v prihodnje naskakovali najvišje mesta." Bivanje v Avstraliji so Roku olajšali številni rojaki, ki živijo na peti celini. "Ob Slovencih je tudi veliko Hrvatov, Srbov in drugih prebivalcev nekdanje skupne države. Imam pozitivno izkušnjo, naletel sem na pomoč pri vključevanju v tamkajšnji način življenja." Rok se je v Sydneyu dobro znašel, spoznal je številne prijatelje, zgodil pa se mu je še posebno pomemben dogodek. "V Sydneyu sva se s Tjašo razveselila tudi rojstva sina Oskarja, tako da bo to obdobje še posebej zaznamovano." Zanimivo, da je šla po Rokovih stopinjah tudi sestra Ana, nekdanja odbojkarica je že osem mesecev v Avstraliji. "Sam sem se z družino vrnil pred dvema mesecema, v s Koprom si želim ustvariti uspešno zgodbo, v Avstralijo pa se bom gotovo vračal."

Celotnemu pogovoru z Rokom Crnico lahko prisluhnete prek povezave nad besedilom.

Primož Čepar


Zadnji prispevki