Trenutno se predvaja:
5. november 2018 ob 16:18 Šport

Rok Turk je zanesljivo ubranil naslov

Rok Turk je z osvojenim drugim mestom na reliju v domači Idriji osvojil svoj drugi naslov državnega prvaka.
Na fotografiji: dvakratni državni prvak v reliju Rok Turk ob studijskem tehniku Radia Koper Jaki Žagarju (sedi).

Rok Turk je s sovoznico Blanko Kacin, po težavah na prvi hitrostni preizkušnji, v nadaljevanju vozil zelo suvereno. Odbil je vse napade in z drugim mestom na 12. Rallyju Idrija še povečal prednost v skupnem seštevku sezone in ponovno postal državni prvak. Najhujši konkurent je bil letos Italijan s slovensko tekmovalno licenco, Claudio De Cecco.

"Lani sem prvič osvojil naslov državnega prvaka, letos, v drugo je bilo mogoče lažje, ker sem imel lanske izkušnje." Rok pravi, da se je njegov lanski preboj začel potem, ko je dobil novi Peugeot 208 R5. "Lanski preskok se je res zgodil predvsem zaradi zamenjave avtomobila, saj bil prešibak za doseganje vrhunskega rezultata." Med sezono je Turk osvojil veliko drugih mest in prav to je tisto, kar si želi izboljšati. "Sam sem samokritičen, saj sem si želel še kakšno zmago več, vendar glavni cilj je bil dosežen, tako da sem zadovoljen." Slovensko državno prvenstvo je specifično zaradi majhnega števila dirk, tako da je vsaka preizkušnja še kako pomembna. "V Sloveniji je premalo dirk za državno prvenstvo, da bi si lahko privoščil taktiziranje. Šest dirk je potrebno odpeljati na polno, vsak odstop pomeni veliko izgubo točk, te je zelo težko nadomestiti."

Zanimivo, da si je Turk državni naslov priboril na domačem terenu v Idriji. "Dirka pred domačim občinstvom gotovo pričara posebne občutke. To zame ni obremenitev, temveč dodatna motivacija oziroma spodbuda, da se pokažeš v najlepši luči." Idrija je sicer zibelka slovenskega relija in iz nje izhaja veliko odličnih tekmovalcev. "Ta šport zahteva veliko finančnih sredstev in tudi odrekanj za preskok v višje kategorije. Najprej je treba veliko vložiti, če postaneš dober in prepoznaven pa dobiš tudi nekaj nazaj."

Turk izpostavlja zadovoljstvo, ki ga prinaša dobro izpeljana dirka. Do uspeha je prišel s sovoznico Blanko Kacin, ki je nepogrešljiv del moštva. "Sovozniki oziroma sovoznice so prevečkrat neupravičeno zapostavljeni. Za dosego vseh teh rezultatov moraš imeti uigrano ekipo. Prevečkrat so prikrajšani mehaniki, pokrovitelji in drugi, ki avto pred dirko pripravijo. V dirko so ob vozniku in sovozniku vpletene cele ekipe pa še družina zraven," je povedal državni prvak, ki ga je gostil Sandi Škvarč. Celotnemu pogovoru z Rokom Turkom lahko prek povezave na naslovni fotografiji.

Primož Čepar


Zadnji prispevki