Trenutno se predvaja:
30. junij 2020 ob 14:50 Šport

Žbogar se pripravlja za OI v Parizu 2024

Izolski jadralec ima tri olimpijska odličja, bo v Parizu lovil četrto?
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Izola je konec tedna gostila regato za pokal Burje, legendarni jadralec Vasilij Žbogar je izvedbo označil za uspešno.

"Računali smo, da se bo regate optimistov in laserjev udeležilo od 60 do 100 jadrnic, vendar je nepričakovano prišlo tudi veliko tujcev. Jadrnic na morju je bilo tako več kot 200, posadke so prišle iz iz osmih držav. Pogoji za jadranje so bili izjemni, tako da smo bili vsi zadovoljni."

Tudi za Žbogarja je bil prisilni počitek zaradi koronavirusa posebna zgodba.

"Zame je bila to nova izkušnja. Doma sem bil skoraj štiri mesece, kar se mi ni zgodilo zadnjih 30 let. Zdaj, ko imam družino, dva otroka, nisem vedel, ali bo to zame dobro ali se bo obrnilo v drugo smer. V družini smo se v tem času zelo povezali in na to obdobje nam bodo ostali sami lepi spomini."

Potovanja po svetu so Izolanu zgodaj dala slutiti, da se ne bomo izognili koronavirusu.

"Decembra, januarja in februarja sem bil v Hong Kongu pa tudi v Avstraliji, tako da sem že prej slutil in doživel to, kar je kasneje prišlo tudi k nam. Bil sem že pripravljen, ker sem že tam moral v karanteno, vendar si nisem mislil, da bo to dejansko prišlo do nas v takšni obliki. "

Žbogar je bil leta 2004 bronast na OI v Atenah, štiri leta kasneje je v razredu laser dodal še srebrno medaljo v Pekingu. Leta 2016 je Žbogar v Rio de Janeiru dosegel še srebrno medaljo v razredu finn.

"Po olimpijskih igrah v Riu nisem videl smisla nadaljevati. Veliko dela je bilo za mano, bil sem utrujen in sama misel na olimpijske igre mi je bila odveč. Potem so se stvari spremenile, umiril sem se in veliko razmišljal. Prišel sem do zaključka, da bom na morju ostal vse življenje."

Na OI leta 2024 v Parizu bodo uvedli nov razred - po nekaterih predlogih je bilo v preteklosti precej govora o plovilu s fiksno kobilico in mešano posadko jadralca in jadralke.

"V Pariz 2024 prihaja nova jadrnica, kjer fizična predispozicija ni več tako pomembna. Svetovna jadralska organizacija bi rada pritegnila vse dobre jadralce. Pot do tja je še dolga, izbrati moram partnerko in jadrnico, trenirati pa lahko začnem takoj."

Primož Čepar

Celotnemu pogovoru z Vasilijem Žbogarjem, gostil ga je Iztok Novak Easy, lahko prisluhnete na povezavi.

Zadnji prispevki