Trenutno se predvaja:
15. april 2019 ob 14:11 Novice

Tekmovanje POPRI potrjuje, da si mladi želijo podjetniškega znanja

Letošnje podjetniško tekmovanje za mlade POPRI, ki ga že 16. leto zapored organizira Primorski tehnološki park, prehaja v sklepno fazo. Odziv je bil v celotni Sloveniji izjemno dober, kar potrjuje, da si mladi želijo podjetniškega znanja.
Radio Koper
Foto: Radio Koper

Doslej je v tekmovanju z več kot 1.200 podjetniškimi idejami sodelovalo skoraj tri tisoč mladih. Sklepna prireditev, na kateri bodo razglasili zmagovalne ekipe v vseh treh kategorijah, bo v sredo. Potekala bo pod pokroviteljstvom ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška.

Peto leto zapored je tekmovanje POPRI vseslovensko in odziv je iz leta v leto večji. Direktorica Primorskega tehnološkega parka Tanja Kožuh o letošnji beri.

"Na letošnje tekmovanje se je prijavilo 314 tekmovalcev, ki so prijavili 99 podjetniških idej. Prihajajo iz 38 različnih krajev po vsej Sloveniji, iz osmih od 12 slovenskih regij. Vsako leto se prijavlja več mladih, interes je večji in tudi po različnih regijah po Sloveniji ugotavljamo, da se vse več šol in drugih subjektov ukvarja z razvojem podjetnosti mladih."

Na Popri sodelujejo mladi iz 46 izobraževalnih institucij, pri pripravi na tekmovanje pa je sodelovalo več kot 60 mentorjev. "Letos smo dobili največ idej s področja oblačilne in obutvene industrije, prehrambnih izdelkov, kar nekaj pa je tudi tehničnih izdelkov in pripomočkov za dom."

Poslovne modele bo ocenila posebna strokovna komisija , v vsaki starostni skupini, osnovnošolci, srednješolci, študenti, izbrala po deset pol finalistov, izmed njih pa potem zmagovalce. Najdragocenejše pri tekmovanju je spoznavanje v današnjem času pomembnih veščin poudarja Kožuhova.

"Zagotovo je to neprecenljiva izkušnja, ki jo mladi dobijo že v času izobraževanja. Razvijajo veščine podjetnosti, pogajanja, komuniciranja, razvoj novih idej, seveda pa pritegnejo tudi bogate nagrade."

Letos je nagradni sklad pet tisoč evrov, dve najboljši srednješolski ekipi pa bosta odšli na mednarodno tekmovanje Genius Olympius v ZDA.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki