Trenutno se predvaja:
12. oktober 2018 ob 15:14Novice

Tudi koprska občina načrtuje podaljšanje pomola

Občinski svet je potrdil odlok o prostorskem načrtu za obalno ureditev v koprskem zalivu. Zamisel je prestala celovito presojo vplivov na okolje, nekateri občinski svetniki pa so bili do takšnega posega v morje kritični.
ribiški pomol
Koprska občina nadaljuje postopke za podaljšanje ribiškega pomola. Foto: Mestna občina Koper
Ribiški pomol

Občina načrtuje podaljšanje ribiškega pomola kot valobran, ki bi ščitil notranjost Semedelskega zaliva in obal pred škodljivim delovanjem voda, s spremljajočimi ureditvami, ki bi dopolnjevale mestno obalo. Foto: Mestna občina Koper

Podaljšanja pomola ne načrtuje le Luka Koper. Podoben poseg v morje šest let pripravlja tudi občina. Sedanji ribiški pomol bi bil po novem dolg 200 metrov. Vodja Urada za okolje in prostor Georgij Bangiev je svetnikom pojasnil, da bo podaljšanje potrebno za zaščito semedelskega zaliva pred vetrovi in valovanjem, sprejetje prostorskega načrta pa da je le prvi korak.

»V tem primeru gre samo za določitev območja, kje je možno postavit nek objekt v morje kot valobran. Kakšna oblika bo, o tem se bomo odločili postopoma, vse je stvar predhodne dokumentacije in proučitve, h kateri se bo pristopilo v nadaljnjem obdobju.«

Nekateri občinski svetniki so izrazili pomisleke. Maja Tašner Vatovec, ki je opozorila, da je potrebno z morjem ravnati skrajno previdno, meni, da gre za urbanistični kič. Razlogi - varovanje zaliva pred močnimi vetrovi in valovanjem pa da so za lase privlečeni. Bangiev trdi, da so pridobili soglasja vseh - tudi Ministrstva za okolje in prostor.

»Deležniki, ki so bili vključeni v sprejem prostorskega akta, so podali svoja pozitivna soglasja. Celovita presoja bo vplivala na okolje in vse, kar je bilo narejeno, je bilo večkrat presojeno. In zagotovo ne bi bilo sprejeto nekaj, kar ni sprejemljivo za okolje,« je še zatrdil Bangiev.

Za poseg bo morala občina pridobiti gradbeno dovoljenje, denarja za uresničitev še nima.

Tjaša Škamperle


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki