Trenutno se predvaja:
12. oktober 2018 ob 09:38Novice

V Luciji so odkrili temeljni kamen za gradnjo novega zdravstvenega doma

Če ne bo vmesnih zapletov, bodo Lucijčani nov zdravstveni dom dobili točno 40 let po izgradnji in odprtju obstoječega.
Zdravstveni dom Lucija
Gradnja novega zdravstvenega doma v Luciji se bo začela predvidoma marca prihodnje leto. Foto: Občina Piran

V štirih desetletjih so si sledile delne obnove in številna popravila, objekt je danes pošteno dotrajan. Pogodbo z izbranima izvajalcema del, to sta podjetji Grafist in Lumar, sta Občina Piran in Zdravstveni dom podpisala pred dvema tednoma, potem ko je padla še zadnja ovira: občina in Marina Portorož sta dosegli dogovor o delu zemljišča, ki bo zdaj služilo za povečano parkirišče.

Dela bodo potekala v dveh fazah. Najprej se bodo lotili gradnje prizidka, nato pa nadomestne gradnje obstoječega s postavitvijo novega nizkoenergijskega in montažnega. Nov zdravstveni dom v Luciji bo za 700 kvadratnih metrov večji, imel bo 100 dodatnih parkirnih mest. Direktor Matjaž Krajnc napoveduje smiselno prostorsko povezovanje ambulant, temu pa se bo prilagodila tudi organizacija dela.

"Vsega verjetno ne bomo uspeli dati pod isto streho, zaradi določenih organizacijskih razlogov in tudi zaradi dostopnosti."

Gradili bodo v dveh fazah

Nov zdravstveni dom v velikosti 2600 kvadratnih metrov bo izvajalec gradil v dveh fazah. Prva faza obsega novogradnjo na zahodnem delu ob Solinarski cesti, in sicer ob in okoli obstoječe lekarne, druga pa nadomestno gradnjo na območju sedanjega zdravstvenega doma. Obe fazi gradnje bo združeval novi glavni vhod, vzdolžni atrij pa bo objekt ločil na zahodno novo krilo in vzhodni nadomestni krili objekta

Z gradnjo bi lahko začeli februarja ali marca prihodnje leto, trajala naj bi eno leto. Še prej je treba pridobiti vsa potrebna soglasja in tudi dovoljenje za gradnjo. Ta naj bi bila vredna 4.260.000 evrov brez DDV-ja. Glavnino bo plačala občina iz proračuna, Ministrstvo za zdravje bo primaknilo 200.000 evrov, iz Ekosklada pa si obetajo približno 850.000. Župan Peter Bossmann je poudaril, da bo nov objekt takšen, kot si ga je želel.

"Tu sem začel svojo kariero in delal sem 15 let. Dobro poznam probleme teh prostorov in je bil tudi eden od mojih osebnih ciljev, da se obnovi oziroma zgradi nov dom."

Pomen izgradnje sodobnih prostorov je zapisana tudi v strategijo razvoja in organizacije zdravstvene oskrbe v občini v prihodnjih 10-ih letih.

Mateja Brežan


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki