Trenutno se predvaja:
18. januar 2018 ob 16:27 Novice

V Novi Gorici obljubljajo novo gospodarsko cono

Mestna občina je napovedala največjo gospodarsko naložbo v zadnjih letih. Od družbe Projekt bo za slaba dva milijona evrov odkupila 47.000 m2 zemljišč v Kromberku. Zatem naj bi jih tudi komunalno opremila.
Novogoriški župan Matej Arčon je s podjetjem projekt podpisal pismo o nameri nakupa. Namero mora potrditi še mestni svet.

Novogoriški župan Matej Arčon je podpisal dogovor s podjetjem Projekt. Nakup mora potrditi še mestni svet. Foto: Promocijsko gradivo

Novi Gorici se obeta nova gospodarska cona. Mestna občina je namreč z družbo Projekt danes podpisala pismo o nameri o odkupu skupno 47.000 m2 površin, za katere bo iz lastnih sredstev plača nekaj več kot 1,9 milijona evrov. Zatem naj bi zemljišče komunalno opremila in tako stopila nasproti potencialnim investitorjem, ki jih na širšem območju menda ne manjka. Pismo o nameri je prvi korak do uresničitve projekta, končno odločitev bodo sprejeli mestni svetniki na februarski seji.

Načrtovana gospodarska cona na zemljišču med sedanjim Merkurjevim centrom in Mipom je največja gospodarska naložba novogoriške občine v zadnjih letih. Župan Matej Arčon je pojasnil: "Gre za projekt z odkupom zemljišč in vzpostavitvijo komunalne infrastrukture v višini pet milijonov evrov. Odkup zemljišč bo iz lastnih sredstev, za komunalno opremo pa računamo na dogovor regij, kjer računamo na tri milijone evrov nepovratnih sredstev."

Končno odločitev o nakupu zemljišča bodo sprejeli svetniki, ki pa se po županovih besedah s projektom strinjajo. Gre za večletni projekt: "Letos odkupujemo zemljišča, projektiramo. Prihodnje leto bo javni poziv, tako s strani občine kot tudi gospodarske in obrtne zbornice, za potencialne interesente. Računamo, da bo leta 2020 cona tudi komunalno opremljena."

V novi gospodarski coni bodo morali glede na nepovratna evropska sredstva zagotoviti najmanj 75 delovnih mest. Potrebe po novi coni ob obstoječih na območju bivšega Mebla in v Solkanu zaznavajo tako na gospodarski kot obrtni zbornici. Direktorica območne gospodarske zbornice za severno Primorsko Nevenka Vovk Rožič: "Na naši zbornici prepoznavamo potrebo podjetij po novih prostorih, tako za širitev dejavnosti kot za skladiščenje."

Nove cone se veselijo tudi na Obrtno-podjetniški zbornici, pravi predsednik območne enote Zoran Simčič, saj se ob domačih obrtnikih za zemljišča zanimajo tudi obrtniki z italijanske strani.

Daljši prispevek Ingrid Kašca Bucik lahko poslušate s klikom na fotografijo nad besedilom.


Zadnji prispevki