Trenutno se predvaja:
11. oktober 2018 ob 16:02Novice

Z ultrazvokom do boljšega oljčnega olja

Izolski oljkar Beno Bajda je patentiral nov postopek pridelave oljčnega olja brez toplotne obdelave. Olje tako ohrani več antioksidantov, čas predelave je krajši, izkoristek pa je primerljiv z običajnim postopkom.
Oljkar Beno Bajda
Svoj izum je Beno Bajda razvijal zadnjih pet let. Po pridobitvi slovenskega patenta na Uradu za intelektualno lastnino zdaj poteka še postopek mednarodnega priznanja. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič

Poudarki

  • Oljkar Beno Bajda je predstavil nov način pridobivanja olja z ultrazvokom. Pravi, da postopka še nihče ni uporabil v proizvodnji.

Oljkar Beno Bajda je iskal način, da bi lahko olje pridobival na drugačen način od klasičnega stiskanja. Zamisel je dobil ob prebiranju medicinske literature o vnašanju zdravil v celice, je povedal v svoji ekološki oljarni v Izoli.

»Sem si rekel, če se nekaj vnaša, bi mogoče bila tudi obratna pot. Potrebno je bilo kar precej proučit zadevo, kako pridet do tega, da bi se celice, ki so v zmleti masi oljk začele odpirati, da bi se iztekalo olje.«

Krajša obdelava pri sobni temperaturi

Ob pomoči elektronika je uporabil tehnologijo ultrazvoka in inštaliral posebne elemente na stroj za stiskanje oljk. Tako toplotna obdelava ni več potrebna.

»Zmleto maso je po sedanjem postopku potrebno segrevati do 27 stopinj, zato da se začnejo celice odpirati, po tem novem postopku pa ta ultrazvok s koncentričnimi krogi udarja v maso in povzroči odpiranje celic.«

Tudi čas predelave je krajši za petnajst minut. Po opravljenih analizah olje vsebuje za 30 odstotkov več antioksidantov in je bolj obstojno. S tem pa tudi bolj kakovostno, pravi Bajda, ki je pred podelitvijo patenta izum seveda skrbno skrival.

»So nekateri oljkarji, ki so bili tukaj, predelovali, videli, kaj se tukaj dogaja, na ekranu se vidi, kakšna temperatura mase gre skozi črpalke, da je bilo 21 stopinj in je teklo olje. So malo debelo gledali, jaz sem se samo nasmihal in to je bilo to

Storitev z novim postopkom bo odslej na voljo tudi drugim, olje pa bodo tržili predvsem v lekarnah in specializiranih trgovinah.

Tjaša Lotrič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki