Trenutno se predvaja:
20. junij 2019 ob 13:32 Zgodbe

Akcija "Plastika? Hvala, ne!" dobiva prve podpornike

Prvi primorski gostinci so že podprli okoljevarstveno akcijo "Plastika? Hvala, ne!". Botra akcije je Lea Sirk, k sodelovanju so vabljeni vsi primorski gostinski obrati.
Ekološke slamice so lahko iz papirja, bambusa, testenin in drugih bio razgradljivih materialov.

Svet je preplavljen s plastiko. Plastika je v skoraj vsakem proizvodu, ki ga uporabimo in je eden največjih onesnaževalcev morij. Da bi se to čim prej spremenilo, smo Radio Koper in Luka Koper sklenili, da letošnje poletje zaznamujemo z okoljevarstveno akcijo Plastika? Hvala, ne!. V njej gostinske obrate pozivamo k zamenjavi plastičnih slamic z biorazgradljivimi. Akciji, katere geslo je "Ne posrkaj svoje prihodnosti", so se že pridružili številni primorski gostinci.

Gostince, ki bi radi poskrbel za lepšo prihodnost, vabimo, da se nam oglasijo na elektronski naslov neposrkajprihodnosti@rtvslo.si ter se tako pridružijo okoljevarstveni akciji. V zameno za brezplačno zamenjavo plastičnih slamic z biorazgradljivimi se lahko gostinski obrat brezplačno predstavi na valovih Radia Koper.

Botra akcije je glasbenica Lea Sirk, ki je prepričana "da je plastike v morju resnično preveč". Z njeno podporo smo projekt javnosti predstavili na Pristaniškem dnevu Luke Koper. Akcijo so do danes podprli tudi številni obalni lokali: Bife Podmornica, Bar Cameral, Circolo, Čokoladnica Da Ponte, Trigavska kavarna, Costa d'oro Caffe, Forum Bar, Trends in drugi.

V Evropski uniji bo od leta 2021 prepovedana vsa plastika za enkratno uporabo, kot so plastični krožniki, slamice in vatirane palčke. Eden glavnih namenov letos sprejete direktive, je zmanjšati količino plastičnih odpadkov, ki jih ustvarimo. Nova pravila se nanašajo na izdelke, ki so deloma ali v celoti iz plastike in so namenjeni za enkratno uporabo ali za uporabo zelo kratek čas, preden jih zavržemo. Od leta 2021 bodo tako prepovedani plastični krožniki in pribor, slamice, palčke za balone in vatirane palčke.


Zadnji prispevki