Trenutno se predvaja:
20. december 2017 ob 18:38 Zgodbe

Akupresura za lajšanje stresa pri živalih

Ena izmed najstarejših metod zdravljenja v kitajski medicini zelo dobro učinkuje kot preventiva pri športnih konjih ali psih, pozitivno deluje tudi na mačke in druge živali, pravi terapevtka Simona Šanc.

Akupresura živali je na na prvi pogled podobna masaži ali glajenju. Podobna je tudi akupunkturi, vendar se ta izvaja z iglicami. Terapevt uporablja iste točke pri obeh kitajskih metodah zdravljenja. Pri akupresuri uporablja dlani, prste, komolce, odvisno od obravnavane živali. Obe kitajski metodi zdravljenja uporabljata iste točke na živalih. Kdor izvaja akupunkturo, mora biti po izobrazbi doktor veterinarske medicine, medtem ko pri akupresuri ni nujno tako. Akupresuro lahko izvajamo tudi sami doma, če se naučimo, kje so točke na telesu živali, preko katerih jim uravnavamo porušeno energijo, ki lahko pripelje do bolezni.

Terapevtka Simona Šanc iz svetovalnega studia KIMAKI, kjer izvaja tudi akupresuro za male živali, nam je povedala: "Prva je veterinarska oskrba zahodne medicine, mi izvajamo le komplementarno zdravljenje. Akupresura je odlična preventiva, vendar brez veterinarskega pregleda tudi sama ne delam akupresure. Pomemben je stik z živaljo. Delam na nežen način. Pri tej terapiji ni treba živali postaviti na veterinarsko mizo kot pri akupunkturi, kjer mora počakati in ležati, da vse mine. Pri akupresuri je to veliko bolj fleksibilno. Žival ti pove, kdaj ji prija, kdaj ne. Cela terapija deluje po principu prilagajanja živali. Muce so nekoliko bolj problematične. Drugače je to pri konjih, kjer se terapije izvajajo na ranču oz. v boksu in mora biti tudi skrbnik zraven, kajti med terapijo potrebuje konj tudi malo hoje, naredi kakšen krog. Ne želim, da bi bila žival privezana med akupresuro. Če se konj želi premakniti, mu to dovolim. Upoštevam vsa sporočila, ki mi jih žival da. Med samo terapijo ne govorim. Z živaljo se povežem, opazujem njeno obnašanje in se ji prilagajam. Uporabljam le prste, dlani in komolce, lahko se uporabljajo tudi drugi pripomočki: razni valjarji in masažni predmeti. Jaz se temu izogibam, ker vem, da je živalim prijetnejši dotik. Poleg tega pa se nekatere živali tudi bojijo določenih predmetov, jaz pa ne želim izgubiti njihovega zaupanja."

V kitajski tradicionalni medicini je zdrava prehrana temelj vsega zdravja. Zato se Simona na prvem posvetu s stranko najprej pogovori o prehrani. Če je žival alergična na določeno vrsto hrane, je treba najprej ta alergen izločiti, opustiti briketirano hrano in pričeti s kuhanim ali surovim prehranjevanjem, sicer z akupresuro ne dosežemo želenega cilja. Simona je k akupresuri dodala še Bachove cvetne esence, ko mora z živaljo delati na sproščanju.

Zakaj in kdaj še uporabljamo akupresuro, pa lahko slišite v oddaji Živalski blues, ki jo je pripravila Loredana Vergan.


Zadnji prispevki