Trenutno se predvaja:
23. marec 2019 ob 04:08 Zgodbe

Alpinist Peter Podgornik: "Gore ne osvajam. Gori se približam in sem vesel, če me sprejme in se z nje vrnem."

Peter Podgornik v gore zahaja že 43 let, za seboj ima številne preplezane smeri, od tega veliko prvenstvenih, v katerih je najbolj užival, saj so zanj predstavljale poseben izziv.
Osebni arhiv

Z bratom Pavletom sta sodelovala na jugoslovanski himalajski odpravi v južno steno Lhotseja. Peter je na višini nad 7000 m močno omrznil po rokah, Pavel pa je nadaljeval z ostalimi člani in bil v navezi, ki je poskusila proti vrhu in dosegel višino 8250 m. Foto: Osebni arhiv

Osebni arhiv

S primorskimi alpinisti v stenah najvišje gore Amerike – Aconcagua 6959 m. Za novo smer, dolgo 3000 metrov po južnem stebru na južni vrh, so potrebovali devet dni plezanja v alpskem stilu. Kmalu po povratku iz Argentine sta se v severni steni Koritniškega Malega Mangarta smrtno ponesrečila brat Pavel in soplezalka Tamara Likar. Foto: Osebni arhiv

Njegovi alpinistični začetki so povezani z bratoma Pavlom in Rudijem. Skupaj so prehodili večji del Slovenske planinske transverzale, kasneje pa so se z doma narejeno opremo preizkušali v stenah na južnem robu Trnovske planote.

Poleg plezanja v evropskih gorah je bila njegova želja obiskati visoke stene Himalaje in drugih gorstev širom sveta. To se mu je prvič uresničilo leta 1981, ko je bil član odprave na Lotse. Leto kasneje je s primorskimi alpinisti plezal v južni steni Aconcague in skupaj s kolegi preplezal novo, takrat morda najtežjo tovrstno smer v južni Ameriki. V Himalajo se je kot plezalec vrnil še dvakrat. Bil je tudi na Grenlandiji, vmes pa je plezal v Yosemitih in bil v slovenski odpravi v vzhodno steno Cerro Torreja v Patagoniji. Vprašali smo ga, kateri vrh ali steno bi izpostavil v svoji alpinistični karieri.

"Ne morem izpostaviti en vrh. To je tako - ko ti pade ena smer v oči, si želiš, da jo preplezaš in vložiš vso energijo v to. Je pa odvisno, nekatere lahko preplezaš že naslednji dan, za nekatere živiš nekaj let. Lahko se ti nekaj zalomi in se moraš vrniti ali pa ne najdeš pravega prehoda ali pa mogoče sam še nisi pripravljen nanjo."

Ko ga vprašamo, katera je bila najvišja točka, na katero je stopil, pove, da je bil tik pod osemtisočakom. Vendar se mu izraz 'osvojiti' ne zdi najbolj primeren.

"Gore ali stene ne osvajam. Ker jih je težko osvojiti. Nič ni narobe, če nekateri to tako poimenujejo. Gori se približaš. In si vesel če te sprejme. In se vrneš iz nje. To je moje mnenje, jaz tako gledam."

Peter je urednik spletne strani primorskestene.com in prejemnik številnih priznanj v alpinizmu, gorski reševalni službi in civilni zaščiti. Visoko priznanje s strani civilne zaščite je prejel v začetku tega meseca.

Peter Podgornik je bil naš gost v oddaji Odprto za sreanja. Vabljeni k poslušanju. Z njim se je pogovarjala Nataša Uršič.


Zadnji prispevki