Trenutno se predvaja:
21. marec 2018 ob 18:23 Zgodbe

'Beatboxer' Robert Babič: "To je že malo več kot samo pljuvanje v prazno"

Zvoki in ritmi, ki prihajajo iz ust mladega Novogoričana, zvenijo skoraj kot prava tolkalska baterija in so primerna podlaga hiphop glasbi.

"Beatbox" je umetnost oponašanja tolkal in basovskih instrumentov v različnih ritmih z uporabo ust, ustnic, jezika, grla in glasu. Je eden od nepogrešljivih elementov hip-hopa, čeprav ni omejen samo na ta slog. "Beatboxanja" se lahko nauči vsak, ki ima usta in jezik. Ker pa ima vsak drugačno strukturo ust, znajo nekateri izvajati boljše zvoke.

Robert Babič zna odlično nastopati, saj zvokom rad doda še kakšno zanimivo zgodbico. Boštjanu Simčiču je na primer povedal: "Moja kariera beatboxa se je začela cca. 2006, ko se je začela tudi moja plesna kariera. Eno je šlo s drugim. Malo sem sledil Youtube filmčkom, malo tega, malo tistega. Ko sem to prvič videl, je bilo: čeljust do tal in 'how do they do it?'. Potem pa greš na primer na WC ali pod tuš in tam (ustvarjaš zvoke). Poskušaš, in če imaš željo, se da vse; trening, trening."

Najprej se je treba naučiti osnovnih zvokov tolkalske baterije: velikega bobna (angleško kick), činel (hi-hat) in malega bobna (snare). Sledijo še drugi zvoki. Robert je povedal, da je začel resno vaditi približno leta 2012, prej se je predvsem zabaval. Kako zdaj ocenjuje svoje znanje? "Mislim, da sem že šel čez to mejo, da lahko rečejo: ta pa je malo več kot samo pljuvanje v prazno."

V Sloveniji se s to zvrstjo glasbe ukvarja več ljudi, kot si je Robert sprva predstavljal. Sam je na Goriškem vključen v "Fresh HipHop Movement", ki združuje ustvarjalce rapa, hiphopa in beatboxa. Več podatkov o njih lahko poiščete na njihovem profilu na Facebooku.

Z Robertom Babičem se je pogovarjal Boštjan Simčič. Posnetek dobite prek povezave nad besedilom.


Zadnji prispevki