Trenutno se predvaja:
14. december 2019 ob 10:30 Zgodbe

Blišč in beda prazničnega decembra

"Kam smo prišli, da si upokojenka za novoletne praznike želi deset dekagramov kave?"
Praznični dnevi niso za vse enako praznični. Fotomontaža: Radio Koper
Praznični dnevi niso za vse enako praznični. Fotomontaža: Radio Koper

Praznični decembrski dnevi so za nekatere polni pričakovanj in upanja. Med nami pa so tudi takšni, ki so osamljeni in s svojo plačo ali pokojnino ne morejo dostojno živeti. Zanje je prednovoletni čas, ko se zunaj vse blešči in utripa, najbolj nesrečni čas v letu. Vedno več ljudem se je potrošniška kultura, ki je že zdavnaj prevladala nad intimnostjo prazničnih dni uprla, bi lahko sklepali po odgovorih, ki smo jih dobili na ulicah Nove Gorice, ko smo vprašali, kako doživljajo praznike.

"Ni vse tako, kot je bilo, včasih je bilo dosti lepše. Novo leto smo bolj pričakovali, zdaj pa je vse prehitro in skomercializirano."

"Meni je ta mesec obremenjujoč. Tiste, ki jih imam rada, jih imam rada vse leto. Zdaj smo potrošniška družba in je novembra že okrašeno, meni to ni všeč. Sploh zato, ker moramo imeti v mislih tiste, ki si ne morejo veliko privoščiti."

"To je zame najslabši mesec v letu. Ne morem gledati vseh teh ljudi, ki begajo po trgovinah in iščejo darilo. Kaj bodo pa v lonec dali? Najraje bi šel nekam, da ne vidim nobenega."

Nekateri upokojenci celo prosijo peka tu v bližini, če mu lahko štruco kruha plačajo takrat, ko bodo dobili pokojnino.

— Majda Smrekar

Majda Smrekar iz Humanitarnega društva KID že vrsto let opozarja na revščino, ki se plazi po ulicah Nove Gorice. V središču mesta ima majhen in z oblačili natlačen prostor, v katerem so lepo zložena oblačila za dojenčke in otroke. Prinesejo jih tisti, ki jih ne potrebujejo več, Majda jih nato podari ljudem, ki si jih ne morejo privoščiti. V zadnjih letih opaža veliko revščine predvsem pri upokojencih , v blokih in stanovanjih, kjer živijo samske starejše osebe. Sram jih je, ker so se po letih trdega garanja in težko prislužene pokojnine znašli v revščini. Zato ne potrkajo na vrata Rdečega križa ali Karitasa, nam je povedala: "Največkrat so v mrzlih stanovanjih, ne odprejo si centralne. Pogrejejo se v trgovskih centrih. Pred časom je prišla gospa, stara več kot 70 let. Želela je prodati 20 let stara otroška oblačila, ker očitno ni imela niti za hrano. Povedala sem ji, da stvari ne odkupujemo, sem ji pa ponudila mleko in jo vprašala, če želi, da ji plačamo kako položnico. Mleko je vzela, podatkov pa ni želela pustiti.
Pred dnevi pa je prišla gospa, ki ima 309 evrov pokojnine. Povedala je, da se je privadila na slabo hrano, da si pripravi malo kruha in mleka z vodo in tako životari. Njej je pod častjo, da bi dobivala socialno podporo zato, ker je vse življenje delala. Nekateri upokojenci celo prosijo peka tu v bližini, če mu lahko štruco kruha plačajo takrat, ko bodo dobili pokojnino."

Gospa, ki pomaga Majdi in ne želi biti imenovana, je našla pot do upokojencev. "Ko mi začnejo govoriti o svoji revščini, utišajo glas, komaj jih slišim," pravi. "Neka gospa mi je dejala, da bi bila presrečna, če bi lahko dobila samo 10 dkg kave, da to bi ji pomenilo zelo veliko. Samo pomislite! 10 dkg kave ne stane niti evro ... Druga mi je povedala, da si lahko privošči le 10 dkg mesa na teden, da izključi bojler, televizijo in 'špara' na vse mogoče načine. Da o gretju niti ne govorim. Izključeno je. Take ljudi takoj prepoznam. V trgovini jih vidim, saj imajo v košari le dve, tri stvari."

Brezdomcu iz Nove Gorice, ki ne želi biti imenovan, so praznični dnevi težki: "Na to pot sem prišel po mnogih letih. Nisem si predstavljal, da bom pristal na cesti. Napačna dejanja so me pripeljala na to pot. Posledično zaradi droge in iger na srečo. Potem se je doma fajn zalomilo in ni bilo drugega, kot da sem se umaknil. Zdaj sem se na tako življenje privadil. Ne znam si postavljati ciljev, ne zmorem jih izpolnjevati. V teh decembrskih dnevih mi najbolj gre po glavi družina. Pogrešam starše, pogrešam objeme … V tem stanju, v katerem sem se znašel, ne vidim prihodnosti. Drugim pa želim, da ne bi podlegli potrošniški mrzlici in bi našli v sebi občutke sreče."

Nataša Uršič

Poslušaj: Blišč in beda decembra

Zadnji prispevki