Trenutno se predvaja:
26. oktober 2017 ob 13:10 Zgodbe

Člani radijskega kluba Gremo plesat na Predmeji

Predmejo in Goro je obiskovalcem predstavil učitelj, pesnik, pisatelj in zbiratelj ljudskega izročila Franc Černigoj.
Spomenik "Materi gorjanki", ki ga je ustvaril Zmago Posega. Foto: Olga Knez

Spomenik "Materi Gorjanki", ki ga je ustvaril Zmago Posega. Foto: Olga Knez

Franc Černigoj in Smilja Baranja. Foto: Olga Knez

Franc Černigoj in Smilja Baranja. Foto: Olga Knez

Bogat program so pripravili člani radijskega kluba Gremo plesat, ko so sredi oktobra potovali po poteh primorske kulturne dediščine. Prva postojanka je bila Banjška planota. Obiskali so Lokovec, v občini Ajdovščina, se peljali skozi Trnovski gozd na južnem delu Trnovske planote in se zvečer družili s krajani Črnega Vrha na Črnovrški planoti. S pesnikom in pisateljem ter zbirateljem ljudskega izročila, Francem Černigojem so se srečali pri spomeniku na Predmeji, posvečenem "materi Gorjanki".

Vas Predmeja je nastala pred dobrimi štiristo leti in je rojstni kraj Franca Černigoja, sicer učitelja v Vipavi in na Colu. Predmeja leži na južnem delu Trnovske planote, ki ji domačini pravijo Gora. Gora, pravi Černigoj, je svet od Čavna, od robov Sinjega vrha do Cola. Tu pelje tudi slovenska transverzala. Za mnoge je to najlepši del slovenskih planinskih poti.

Zaradi Čavna, pravi Černigoj, Dovčani, kot so nekoč rekli Predmejcem, ne vidijo morja. Ipavci so jih imenovali "guki", kar naj bi pomenilo "ljudje z gorskega vrha". No, sami so izraz hudomušno razumeli in se poimenovali "gorski ugledni krajani"...

Še več iz življenja Gorjanov boste izvedeli, če prisluhnete Francu Černigoju, ki razloži tudi, v čem je kipar spomenika "materi Gorjanki" upošteval želje krajanov, preden je izdelal dragoceni spomenik.

Smilja Baranja


Zadnji prispevki