Trenutno se predvaja:
6. junij 2017 ob 16:58Zgodbe

Dan D na dan D

73 let po izkrcanju zahodnih zaveznikov v Normandiji je k nam v studio prispel Nikola Sekulovič iz novomeške skupine Dan D.

Na današnji dan pred 73 leti, 6. junija 1944, so se v Normandiji izkrcali zavezniški vojaki. Datum se je v zgodovino vpisal kot dan D. Kaj pa pomeni Dan D kot ime skupine, je bas kitarista Nikolo Sekuloviča povprašal Iztok Novak - Easy: "Samo ime je povezano z Borisom Beletom, članom skupine Buldožer, tedaj pa programskim urednikom založbe Helidon. On je zelo ljubil ta bend, to je bilo še pred mojim časom. Bil je nekdo, ki je verjel v ta 'bend' in videl v njem več, kot so videli drugi. Jasno, motilo pa ga je tedanje ime – Mercedes Benz. Rekel je: 'Fantje, to pa je res neprimerno za to, kar počnete.' in je prišel s predlogom imena – Dan D. Meni se sicer to zdi malo čudno, ne bistveno boljše, ampak zgodovina je pokazala, da je bistveno to, kar počneš, in potem se vsebina sama povezuje z imenom. Najbrž pa se danes ta 'bend' ne bi tako poimenoval."

Nove skladbe najprej najbolj zvestim poslušalcem

V zadnjem času skupina Dan D vzbuja pozornost tudi s tem, da vabi poslušalce v svoj prostor za vaje in jim predstavlja skladbe, ki jih namerava izdati. Na javnih koncertih namreč ljudje najraje poslušajo stare uspešnice, kar pa zavira ustvarjalni razvoj.

"Naš prostor za vaje je primeren za sto ljudi. Povabimo jih po principu: prvi pride, prvi melje. Predstavimo jim nekaj stvari, ki jih na tipičnem rokerskem nastopu ne moremo. Pokažemo drugo plat in ne rinemo frontalno s to novo vsebino po terenu. Obstaja tudi tehten razlog. Dve leti nazaj smo izdali album DNA D, ki je bil izredno dobro sprejet, vendar ko smo poskušali narediti turnejo po Sloveniji, smo dobili po nosu, prav boleče je včasih bilo. Še vedno sem hvaležen tudi 200 ljudem, ki so prišli v Kopru to pogledat, ampak končalo se je pri šestih nastopih: enkrat razprodan kino Šiška in pet bolj slabo obiskanih koncertov. Takrat smo 'pogruntali', da nima smisla posiljevati ljudi, da jim neke nove vsebine tlačimo na silo. Če se je pri akustični zgodbi 'Tiho' lepo izteklo, se pri DNA-ju ni. Zaključili smo, da bomo te, nove stvari, ki jih počnemo, pokazali ljudem, ki jih to res zanima in ki so pripravljeni priti v Novo mesto, v naše domače okolje."

Kako se torej udeležiti nastopa v Novem mestu? "Mi enkrat na mesec, brez nekega pravega reda, objavimo, predvsem na Facebooku, informacijo o datumu. Objavimo tudi lokacijo, nekje v Novem mestu. Dovolj se je prijaviti, to ni nagradna igra, nobenih vprašanj ne zastavljamo."

To nameravajo delati enkrat na mesec, dokler ne bodo zadovoljni. Ne marajo pa izraza javna vaja: "Prvič, ni javna, je zelo interna. Drugič, ni vaja. Mi ne vadimo, ampak izvajamo tisto, kar smo zares pripravili in čemur smo se zares posvetili."

Bo nastal nov album ali kaj drugega?

Skupina Dan D za razliko od številnih drugih nima težav s pomanjkanjem ustvarjalnosti, nasprotno, pravi naš gost: "Dotok idej je konstanten, je hudournik. Tokac (Tomislav Ivanovič, pevec skupine, op. p.) je ploden s temi idejami, veliko dela nam daje. Mi moramo obdelati 40 ali pa 50 'komadov', ki si vsi zaslužijo mesto na kakšnem albumu, zato da jih na koncu izluščimo 15 ali 20, ali mogoče izdamo trojni album – če bo sploh album. To je še ena od točk, s katerimi se ukvarjamo. Pop-rok posel deluje po določenih normah. Nam se zdijo zastarele. V zrelih letih poskušamo delati nekaj, kar bi v resnici pričakoval od kakšnih 'mulcev' – da 'pošljemo vse nekam' (gost je uporabil druge besede, op. p.) in rečemo: 'delali bomo malo drugače'. Mislim, da smo dolžni to narediti zaradi vsebine, zaradi sebe in tudi zaradi okolja, v katerem živimo."

Če ste zamudili današnjo oddajo Dopoldan in pol, lahko daljši pogovor slišite prek povezave nad besedilom.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki