Trenutno se predvaja:
12. julij 2018 ob 19:36 Zgodbe

Dan Poljšak: "Krasno bo jadrala."

Študent lesarstva iz Škofje Loke je četrtino življenja izdeloval škuner Cassiopeia. Pred dnevi ga je končno spustil v morje.
Cassiopeia

Dan Poljšak na jadrnici Cassiopeia, ki jo je izdelal sam. Foto: Radio Koper/Lea Širok

21-letni študent lesarstva Dan Poljšak je v začetku meseca uresničil svoje sanje. V morje je splovil leseno dvojambornico, ki jo je s podporo svoje družine, pa tudi srednje pomorske šole in prijateljev začel graditi pred petimi leti. Jadrnici, ob kateri je odrasel, je dal ime po ozvezdju na severni nebesni polobli. Prav nič ne pretiravamo, če rečemo, da je sedem in pol metrov dolga Cassiopeia prava zvezda morja. Avtorica oddaje Morje in mi Lea Širok je mladega ladjedelca obiskala na krovu Cassiopeie v Marini Portorož.

Kako ste se počutili, ko ste po petih letih svojo dvojambornico spustili v morje?

"Cel dan je bil kar zanimiv. Preden je šla barka v vodo, je bilo še ogromno dela za narediti. Od osmih zjutraj do petih smo še delali na polno. Toliko vsega je bilo na kupu, da niti ni bilo časa za neka čustva, ampak je to prišlo za mano šele naslednji dan, ko smo prvič poskusili tudi malo jadrati z barko."

Vse dela?

"Da. Vse deluje in tudi . Ravno danes smo naročili jadra, jadrar je prišel izmeriti. Upam, da bo v nekaj tednih barka dobila tudi svoja jadra."

Kako bi jadrnico opisal za naše poslušalce?

"Jadrnica je dolga sedem metrov in pol. Široka je 2 metra 40. Težka je približno dve toni in pol. Je dvojambornica, kar je neznačilno za barko te dolžine. Spredaj ima še tri metre kostnika, na katerega se vpne jadra."

Je to škuner?

"Škuner, da. To pomeni, da ima zadnji jambor višji od sprednjega."

Zakaj se se odločili za takšno jadrnico?

"Škunerji so mi bili od vedno všeč. Že mojo prejšnjo barko, ki je bila še krajša od te - dolga 4 metre 30, ena stara 'elanka' – sva z očetom predelala in nanjo dala dva jambora. Tako, da nadaljujem svojo 'tradicijo'."

Ste povzeli kakšno tradicionalno barko, ste si izmislili model sami?

"V bistvu mi je načrte narisal en prijatelj, Andrej Balanč, jaz sem kasneje izrisal še notranjost jadrnice in načrt jadrovja. Prvi načrt je bil narediti eno pomanjšano verzijo baltimorskega kliperja, to so ameriški škunerji. Kasneje smo to idejo malo predelali in naredili jadrovje tako, da bo bolj enostavno za uporabo."

Nastala je ta prečudovita Cassiopeia. Koliko ljudi bo lahko na njej potovalo z vami?

"Jadrnica je registrirana za osem oseb, ima pa znotraj le dve ležišči. Sicer ima ogromen kokpit, tako da lahko dve osebi brez problemov spita tudi zunaj. Na malo daljše križarjenje se gre lahko v štirih ali v petih."

Dan Poljšak je podrobneje pojasnil še marsikaj: kako se je odločil za izdelavo, kako je čoln gradil, kdo mu je pomagal, kje je pridobil znanje, kje je dobil material, koliko je vse skupaj stalo, kako bo jadrnico uporabljal ... To lahko slišite prek povezave nad besedilom.


Zadnji prispevki