Trenutno se predvaja:
3. januar 2019 ob 15:40 Zgodbe

Devetletnik, ki želi stopiti na vrh formule 1

Nik Ščulac s podporo staršev Damjana in Žive tekmuje v kartingu. Letos je bil drugi v točkovanju za državno prvenstvo za najmlajše.

Foto: Alen Franetič

Slavje po prvi zmagi v državnem prvenstvu.

Slavje po prvi zmagi v državnem prvenstvu. Foto: osebni arhiv

Foto: osebni arhiv

Devetletni Nik Ščulac, doma v okolici Kopra, se že od svojega četrtega leta ukvarja s kartingom. Za ta šport ga je navdušil oče Damjan, ki je tudi sam tekmoval z gokarti in motorji za kros. Tako mladi športniki, kot je Nik, potrebujejo močno podporo staršev. Nik jo v očetu in mami Živi ima.

Devetletnega dečka hitrosti ni strah. Niku dirkanje predstavlja sanje, ki jih živi iz dneva v dan. Čeprav je še otrok, se lahko pohvali z izjemnimi uspehi v športu, ki je v Sloveniji precej obroben in v katerem težko uspeš. Letos je za Nikom dolga in naporna sezona, v kateri je osvojil naslov državnega podprvaka.

A za uspehe, ki jih žanje danes, je Nik moral trdo delati že od svojega četrtega leta. "Prva proga, ki sem jo prevozil, je bila v Kopru. Sicer sem pred tem že vozil na parkirišču. Všeč mi je bilo, ker sem odvihral mimo vsega," pove Nik, ki že na prvi pogled ne deluje kot običajen devetletnik. Je zgovoren, igriv in predvsem pogumen fant, ki se je moral na svoji prvi dirki spoprijeti z zahtevno progo in predvsem mokro cesto: "Najtežje je bilo na prvi dirki. Bilo je mokro, samo vrtel sem se. Popolnoma zmeden sem bil."

Pred nekaj meseci je Nik prvič zmagal. Čeprav je v skupnem seštevku na koncu zasedel drugo mesto in postal državni podprvak, je bil nad svojo prvo zmago navdušen. "Ko sem zmagal, sem bil zelo vesel, saj sem prvič v življenju osvojil prvo mesto. Premagal sem 20 tekmovalcev, na koncu pa dobil še venec," opiše veselje Nik in nam zaupa, kako se je veselil: "Začel sem driftati z vencem v roki. Skoraj sem se zavrtel, saj sem driftal z eno roko, v drugi sem imel tisti ogromno venec."

A brez podpore staršev, očeta Damjana in mame Žive, bi bile sanje mladeniča bržkone neuresničljive. Oba mu vselej mu stojita ob strani in ga brezpogojno podpirata. Oče Damjan, ki je tekmoval tudi v nekdanji skupni državi, je Nika navdušil za gokart in ga vpeljal v ta šport. "Otrok se mora vsega skupaj naučiti. Ko majhnemu otroku daš čelado, rokavice in mu pokažeš vse skupaj, to zanj predstavlja šok. Gre za drugačno okolje. Hrup, vibracije, ... Na to se mora navaditi, nič ne gre na hitro," pove Damjan, ki z Nikom največkrat trenira v Italiji, kjer so pogoji za trening najboljši. A kljub veliki hitrosti in zahtevnim progam je varnost na prvem mestu: "Največ treniramo po Italiji, na znanih dirkališčih. Hitrosti so velike, ogromno je kvalitetnih voznikov. Kljub temu pa se vedno trudimo, da vse skupaj izpeljemo čim bolj varno."

Veliko podporo ima Nik tudi pri mami Živi, ki vsakič znova pospremi njegove dirke in stiska pesti za svojega devetletnega sina. Ker je Nik na progah že od svojega četrtega leta, je na to že navajena. "Že od začetka je bilo jasno, da bo Nik sedel v gokartu. Že kot noseča sem Damjana spremljala po dirkališčih. Nik je v trebuhu že poslušal ta zvok in čudno bi bilo, če ne bi vozil gokarta," doda mama Živa.

Kot vsak mladi športnik, ima tudi Nik svoje sanje: "Moja največja želja je, da zmagam na svetovnem prvenstvu v formuli ena."

Armin Sejarić


Zadnji prispevki