Trenutno se predvaja:
18. december 2019 ob 11:48 Zgodbe

Drežnica vabi na Štruklje in sir

Igralska skupina Drežnica letos obeležuje 25-letnico delovanja. Prvič so se na odru predstavili leta 1994 z igro Županova Micka, do sedaj pa so uprizorili že 12 predstav, večinoma gre za komedije različnih avtorjev.
Premiera spevoigre Magdalenca v Kulturnem domu Kobarid novembra 2015. Foto: Radio Koper/Vasja Kavčič
Premiera spevoigre Magdalenca v Kulturnem domu Kobarid novembra 2015. Foto: Radio Koper/Vasja Kavčič

Visok jubilej je nedvomno potrditev izjemne zagnanosti številnih posameznikov iz drežniških vasi. Do sedaj so na oder postavili dvanajst predstav. Večinoma se odločajo za vsebine, ki so občinstvu blizu, so razumljive, vesele, vzete iz njihovega življenja, da se lahko gledalec v likih in situacijah prepozna. Ljudje namreč v predstavah iščejo lahkotnost, veselje in sprostitev po napornem dnevu. Letos pa zagnani igralci iz Drežnice praznujejo srebrni jubilej. Že 25 let gledališko skupino uspešno vodi Rina Berginc, ki o začetkih pravi: "Najprej smo uprizorili Županovo Micko in takrat je tudi nastala prva ekipa naše igralske skupine. Nato smo začeli iskati nova besedila, najprej pri članih drugih igralskih zasedb po Sloveniji. Začetna besedila so imela bolj vaško vsebino, a s tem ni bilo nič narobe. No, kasneje smo začeli posegati tudi po bolj zahtevnih tekstih. Sedaj imamo 12 celovečernih predstav, vsako drugo leto pripravimo eno. Izvajali smo tudi priložnostne krajše predstave enodejanke. Iz predstave v predstavo se nekaj novega naučimo. Ko so pohvalili predstavo, smo imeli kar malo težav, kako bi naredili naslednjo še boljšo. Zato je bila strokovna podpora naši skupini zelo dobrodošla. V vseh letih smo vedno skrbeli, da smo dobili strokovno podporo in se povezali z različnimi režiserji, s pokojnim Marjanom Bevkom, z Emilom Aberškom, v zadnjem času pa z Jašo Jamnikom. Vsi člani živimo s predstavo od njenega samega začetka; trudimo se s scenografijo, kostumi, režijo …".

Slavnostna obeležitev obletnice
Slavnostni dogodek ob 25-letnici drežniške igralske skupine je bil konec novembra v kobariškem kulturnem domu. Srečneži, ki so uspeli priti do vstopnic, predstava je bila namreč razprodana, so imeli priložnost uživati tudi v izbranih scenah dosedanjih predstav, premieri Štruklji in sir in potopisu igralske skupine Odakle.si.

Članica igralske skupine je že vrsto let tudi Silva Mlekuž. S svojim prepoznavnim glasom in ljubeznijo do domače govorice se je igralski skupini zagotovo zapisala z veliko začetnico. "Jaz dobivam posebne vloge, ko moraš biti malo prismojen in prav vse so mi pri srcu. Bila sem tista, ki je tolminskega grofa pozdravila uši, pa tudi ciganka, ki je oddajala stanovanje dvema, ki sta se skrivaj srečevala. Vse vloge, ki sem jih odigrala, so bile posebne."

Ljubezenska humoreska Štruklji in sir je njihovo prvo avtorsko delo. Najkrajša predstava je tudi uprizorjena z najmanjšim številom igralcev do sedaj. Vzporedno z razvijanjem zgodbe se na odru razkrivajo drežniške navade, tradicija in avtohtona drežniška govorica. Avtorica besedila je Silva Mlekuž: "Tekst za Štruklje in sir je čakal v mojem predalu devet let. Ko smo gostovali na Ohridu, smo spoznali briški oktet Quercus in tako se je porodila ideja za sodelovanje. Nastala je ljubezenska humoreska v drežniško – briškem narečju."

Celotnemu pogovoru, ki ga je pripravil Boštjan Simčič, lahko prisluhnete v 4D arhivu.


Zadnji prispevki