Trenutno se predvaja:
17. oktober 2019 ob 10:13 Zgodbe

Društvo za zaščito konj potrebuje pomoč

Za 12 ton stelje za konje je treba odšteti 1500 evrov. Društvo za zaščito konj je potrebujejo 100 ton. Priskočimo na pomoč!

Konji so posebna bitja, inteligentna in čuteča. V Orovi vasi pri Polzeli, kjer skrbijo za okoli 200 živali, imajo tudi 50 rešenih konj. Zgodbe, ki jih pripoveduje predsednica Društva za zaščito konj, Natalija Nedeljko, so neverjetne in strašljive. Kako je mogoče, da je človek sposoben takega mučenja!

"Vsi ti konji, ki so pri nas, so bili rešeni z roba živalskega odpada. Rešeni najhujših lastnikov, najslabših rok. Ti konji imajo za seboj res tragične zgodbe. Naj povem primer letošnjega odvzema konja. Zelo mlad lastnik ga je močno pretepal, tudi vpričo policije. Kot žrebeta so ga krotili tako, da so mu okoli vratu privezali verigo, ga polili z vodo in ga priklopili na elektriko. Konj se še danes, po rehabilitaciji pri nas, panično boji električnega pastirja in vsega, kar je povezano z elektriko. Na nogah so ostale trajne poškodbe, ker ga je tolikokrat pretepel, da se mu tega ne da več pozdraviti. Vsak konj, tako kot človek, prinese s seboj svojo preteklost. Pri nas se potrudimo, da ga čim manj spominjamo na to, da se lažje rehabilitira. Ljudje mislijo, da taki konji niso več uporabni. Primer lanskega odvzema kobile z žrebičkom in žrebcem je lep dokaz, da to ne drži. S socializacijo smo vse lepo uredili. Kobila je posvojena. Danes dela kot terapevtski konj s starostniki in otroki. Kobila je mirna, gospa, ki jo je posvojila, pa srečna. Vsak konj se pri nas rehabilitira. Pri tem nam pomaga Boris Sušec, slovenski šepetalec konj."

Bliža se zima, konji pa potrebujejo steljo, ki ima svojo ceno. Društvu lahko pomagamo s poslanim SMS na 1919 in pripisom KONJI5 ali z nakazilom na račun SI56 1010 0005 0589 375.

S klikom na zgornji posnetek lahko poslušate celotno oddajo, ki jo je pripravila Loredana Vergan.


Zadnji prispevki