Trenutno se predvaja:
14. februar 2019 ob 14:34 Zgodbe

"Duša in telo sta eno. Ljubiti moraš oba."

Vinko Möderndorfer, pisatelj, dramatik in režiser, je ob 60-letnici, ki jo je praznoval lani v jeseni, izdal obsežno zbirko z naslovom Predanost. Pred dnevi jo je predstavil v Piranu.

Zajetna knjiga, v kateri je 235 pesmi, je dobesedno prežeta z njegovo ljubezensko liriko. Avtor pravi namreč, da je od prve pesmi naprej največ časa namenil prav ljubezenski liriki. Izbor je iz večine svojih dosedanjih zbirk opravil pesnik sam.

Naslovil jo je Predanost, pri čemer pove, da se mu zdi, da njegovo odnos do poezije označujeta že od najstniških let naprej prav zavezanost in predanost. V svojem eseju, objavljenem na koncu knjige, zapiše še, da mu je poezija velikokrat rešila življenje. K njej se je zatekal v mladosti, pomagala mu je prebroditi stiske v vseh obdobjih. Möderndorfer je tudi zvest bralec poezije, saj ne mine dan, da bi ne prebral vsaj kakšno pesem. Blizu so mu Kosovel, Kajuh, Fritz, mladi Svetina … zelo ceni Zlobca, ki mu je bil bolj kot pesnik človeški vzor.

"Moja poezija je prepričana, da sta duša in telo eno in da moraš ljubiti oba,« pravi. Tudi zato njegovo poezijo mnogi označujejo kot erotično, sam meni, da je telesna in da je morda prav v tem poseben. V devetdesetih letih je bila tudi angažirana v kar dveh družbeno angažiranih zbirkah. "Časi so bili takšni," pravi. "Ena izmed nalog poezije je tudi, da je te vrste glas. To smo malo pozabili! V časih bojev za vsakršne pravice je poezija zelo pomembna."

Na srečanju ob novi knjigi je spregovoril tudi o umetnosti in kulturi sploh ter komentiral obnašanje današnjih politikov, ko gre za kulturo. Zdi se mu, da pri slovenskih politikih manjka empatije in da zelo hitro pozabijo, da so tudi ljudje.

"V zvezi z umetnostjo in kulturo je problemov veliko. Vsi bi se morali zavedati, da obstajata umetnost in kultura, da je to nekaj lepega, nekaj kar plemeniti naša pusta potrošniška življenja. Kajti, če ni umetnosti, je življenje pusto in prazno. V tako majhnem narodu, kot je slovenski, je kultura še toliko bolj pomembna, saj brez kulture, brez jezika, brez umetnosti naroda ni. Odgovornost do umetnosti in kulture, ki jo imajo tisti, ki vodijo ta narod, je izjemno velika," je še povedal za naš radio.

Neva Zajc


Zadnji prispevki