Trenutno se predvaja:
7. april 2021 ob 13:38 Zgodbe

"Imeli smo privilegij, da je bil hotel že poimenovan po mestu"

Temeljita prenova edinega mestnega hotela v Kopru, pri kateri so sledili dediščini Eda Mihevca, je skoraj zaključena. Izbor novega imena Grand Koper je bil eden večjih izzivov, pravi lastnik Aleš Piščanc.
Foto: Osebni arhiv/Aleš Piščanc
Foto: Osebni arhiv/Aleš Piščanc

Epidemično leto je bilo le delno ugodno za hotelirje, ki so poleti dobro delali zaradi turističnih bonov. Od oktobra lani so zaprti. Še težje je tistim, ki so se lotili investicij s posojili, saj niti ne vedo, kako bodo obveznosti do bank poravnali. Z lastnikom prenovlejnega koprskega hotela, ki bo kmalu po dolgem času odprl svoja vrata, se je pogovarjala Tjaša Škamperle.

Zakaj preimenovanje in zakaj takšno ime?

To je bil velik izziv. Želeli smo presekati z renomejem slabega poslovanja tega hotela. Čutili smo odgovornost, da na novo zasnujemo pot, po kateri bo šel hotel. Imeli smo privilegij, da hotel že nosi ime po mestu, tega nismo želeli spremeniti. Z imenom Grand Koper pa kažemo pot, po kateri želimo iti. Tujci bodo prepoznali višjo kategorijo, domačini pa so lahko še naprej ponosni na hotel, ki nosi ime mesta, tega niso izgubili. Grand pomeni nekaj več.

Hotel Koper, sedaj Grand Koper zaznamuje veduto mesta, njegovo prenovo ste zaupali arhitektom, ki so se lahko oprli na elaborat umetnostne zgodovinarke Neže Čebron Lipovec, notranjost nosi zapuščino Eda Mihevca. Kako ste prenovili hotel?

Povezali smo se z arhitekti in oblikovalci, skupaj smo se odločili, da bodo motivi morski. Valovi na napisu, morski ježki, hobotnice v notranjosti … Naj se vidi, da je hotel ob morju! Prenova je bila zahtevna. Poskusili smo ohraniti elemente, ki so zaznamovali zgodovino tega hotela. Izbrali smo podobne materiale, barvne odtenke in pohištvo. Pri tlorisu se za spremembe nismo odločali. Število sob smo nekoliko zmanjšali. Videz, fasada hotela, ostaja enake barve, pri tem smo sledili Zavodu za varstvo kulturne dediščine.

Kdaj bo hotel sprejel prve goste? Bi ga že odprli, če bi bilo to dovoljeno?

Smo v sklepni fazi prenove. Ko bodo odpravili ukrepe, bomo pripravljeni na odprtje. Smo optimisti, upamo na maj, junij.

Kakšne goste želite?

To bo mestni hotel, ciljamo na poslovni turizem, v glavni sezoni tudi na klasični turizem. Imel bo štiri zvezdice. Iskali bomo goste, ki si želijo več pozornosti.
Kako ste v epidemične valove vstopali kot gostinec in hotelir? Kaj se je zgodilo z zaposlenimi?
V prvem valu lani smo večino odpustili, nato smo jih ponovno zaposlili, ker smo se pripravljali na jesensko odprtje. Zdaj so na čakanju na delo na domu. Vmes smo se kadrovske okrepili, tako da je zdaj 30-članska ekipa pripravljena.

So državni ukrepi pomoči dovolj?

Do januarja je država le delno pokrivala čakanje na delo na domu. Vsak mesečni izpad je bil precejšen. Zdaj je drugače, saj država pokriva 100-odstotno. A fiksni stroški so veliki. Res upam, da bo država sprejela interventni zakon za pomoč hotelirstvu, turizmu. Tako kot mi so se verjetno tudi ostali zadolžili, da preživimo zimo in te valove. Likvidni pa zaradi zaprtja nismo. Tudi če odpremo čez en mesec, bo to velik strošek. Zagon hotela stane. Zdaj pa se je zgodilo še to, da je z aprilom prenehal moratorij za kredite, kar pomeni plačilo obrokov in obresti. Slišal sem, da naj bi sicer ta ukrep podaljšali, a se je zgodila neka vmesna faza, ko lahko banke svoj delež že vzamejo z računov.

Hotel lahko soustvarja mestni utrip. Če se bodo gostje sprehajali po mestu in ne bodo zaprti le v njem. Kako se Koper razvija v turističnem smislu?

Mestna občina ima strategijo razvoja turizma do leta 2025, ki se usmerja v butični, petzvezdični turizem. Upam, da bo kdo drug, tudi po našem zgledu, vlagal v namestitve, ki primanjkujejo v mestu. Pogrešam več proaktivnosti pri vseh deležnikih.

Grand Koper, intervju z lastnikom Alešem Piščancem

Zadnji prispevki