Trenutno se predvaja:
4. maj 2018 ob 14:55 Zgodbe

Inženir geotehnologije in rudarstva, ki raje dela kot picopek

Danes je napolitanska pica ena najbolj prepoznavnih in priljubljenih jedi italijanske kuhinje. Vse njene čare je spoznal tudi mladi picopek Jernej Berlot. Presenečeni boste, da to sploh ni njegov poklic.
pica

Ko študentska služba prerase v poklicno pot. Foto: Osebni arhiv

Vsak študent ima med študijem možnost, da si poišče delo in tako zasluži nekaj denarja ter si olajša študentsko življenje. To je storil tudi Jernej Berlot in poiskal delo v gostinstvu. Začel je v strežbi in nato ga je splet različnih okoliščin pripeljal v kuhinjo. Tam se je pridno učil in hitro ugotovil, da je njegova strast priprava pice.

Jernej je po izobrazbi inženir geotehnologije in rudarstva ampak kljub končani diplomi in opravljeni praksi, se ni odločil, da bo nadaljeval po poklicni poti, ki si jo je zastavil. Svoj hobi in študentsko delo, je raje postavil na višjo raven in si raje izbral poklic picopeka.

Izkušnje je nabiral v različnih picerijah na Primorskem, nato se je dokončno preselil v Ljubljano in se zaposlil v piceriji Verace. Specializirani so za pripravo napolitansk pice. Ime najbolj prepoznavni pizzi s paradižniki, mocarelo in baziliko je dala kraljica Margherita, ki si je med obiskom Neaplja zaželela okusiti jed, ki jo je srečevala na vsakem koraku. Danes je neapeljska pica ena najbolj prepoznavnih in priljubljenih jedi italijanske kuhinje. Umetnost priprave te pice in veščino neapeljskih picopekov je priznal tudi Unesco in jo vpisal na seznam svetovne kulturne dediščine.

Med zaslužnimi za ta dosežek je bilo tudi Združenje za pravo neapeljsko pico (Associazione Verace Pizza Napoletana - AVPN), ki promovira pravo neapeljsko pico in skrbi, da jo tako v Italiji kot drugod po svetu picopeki pravilno pripravljajo.

V družino dobrih 700 picerij po vsem svetu, ki jim je ta certifikat uspelo dobiti, je vstopila tudi picerija Verace, kjer je Jernej zaposlen. Vse njene čare je dodobra spoznal, več pa izveste v pogovoru, ki ga je pripravil Boštjan Simčič.


Zadnji prispevki