Trenutno se predvaja:
10. februar 2020 ob 10:02 Zgodbe

"Izgine jim žar v očeh, zanima jih samo še igrica!"

Nena Cah, ki vodi plesno skupino N1 dance team na Škofijah, je svojim učenkam med božično-novoletnimi prazniki predlagala poseben izziv: 10 dni brez telefona. Nekatere so to sprejele z navdušenjem, preizkus pa izvrstno prestale.

Pametni telefoni so za otroke dokazano škodljivi, ob prekomerni uporabi lahko zelo slabo delujejo nanje. Celo nekatere velike osebnosti industrije, kot sta bila na primer Bill Gates in Steve Jobs, so svojim otrokom zavestno prepovedovali prekomerno uporabo telefonov. Tudi nekatere sveže raziskave prinašajo opozorila, da ima vpliv pametnih telefonov podoben učinek kot alkohol ali droge. Zasvojijo. Nenehna stimulacija možganov povzroči rast hormona kortizola, ki dolgoročno pelje v odvisnost.

Nena Cah, vodja Športnega društva Kettlebell lifting N1 Obala in plesne šole N1 Dance team, je učenkam plesne šole predstavila poseben izziv. Razlog za to pa je bil preprost: "Namesto da bi se veselile svojih rezultatov, so bile na tekmovanjih ves čas zasedene s telefoni. Želela sem doseči, da nimajo glave ves čas obrnjene navzdol, da bi bile skoncentrirane na tekmo, da bi bile bolj povezane. Tako da tudi po tem izzivu zdaj na treningih ne smejo več uporabljati telefona."

Kako je prestala izziv, je povedala 14-letna Ana Vilimanovič: "Bilo je lažje, kot sem mislila, da bo. Tudi moja sestra je oddala telefon, tako da sva se skupaj zamotili. Vedela sem, da sem predvsem zvečer preveč časa na telefonu. Čas mi je hitreje mineval. Ker sem imela več časa, sem pisala dnevnik, se sprehajala, brala knjigo, … Zdaj, po eksperimentu se trudim biti manj na telefonu, zdaj se bolj zavedam tega, da sem preveč časa v njegovi družbi." Preden je oddala GSM telefon, je izpisala telefonske številke svojih prijateljic, tako da je lahko komunicirala z njimi prek maminega telefona.

Logout
Izolski Logout je prvi specializirani center pomoči ob različnih tveganih spletnih vedenjih, ustanovljen leta 2010. Njihovo primarno področje je digitalna zasvojenost. Lorena Pahović je njihova strokovna delavka in svetovalka. Ima bogate delovne izkušnje na področju duševnega zdravja in odvisnosti od prepovedanih drog.

Lorena Pahović o tem, kakšno je stanje na tem področju pri nas: "Že v vrtcu imamo preventivna predavanja za starše, ki so uporabniki teh naprav. Mobilni telefon vzamemo v roke 2000-krat dnevno in s tem damo že dojenčkom vedeti, kako zelo pomemben je. Če bi bilo po naše, mladostniki do srednje šole ne bi prišli do pametnih telefonov, ker so posledice večje od dobrobiti. S telefoni izgine žar v njihovih očeh, nič jih več ne zanima. Vloga staršev je zelo pomembna. Kot družina lahko vzpostavimo ritual, da vsi odložimo telefon in nekaj počnemo skupaj. Tako dobimo vpogled v to, kako je, ko smo res prisotni tukaj in zdaj, odnosi postanejo pristnejši."

Ker je bil ta praznični izziv le začetek projekta, ki ga bo Nena Cah do poletja nadgradila s plesno predstavo in filmom, je njihovo gostovanje pri nas na video posnel Simon Babič. Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete na spodnjem posnetku.


Anita Urbančič

Digitalne tehnologije prinašajo številne nevarnosti. Z leve proti desni: voditeljica Anita Urbančič, Ana Vilimanovič, Nena Cah, Simon Babič in Lorena Pahović Foto: Radio Koper/Alan Radin

Zadnji prispevki