Trenutno se predvaja:
7. december 2018 ob 16:55Zgodbe

Jadranka Vrh Jermančič: "Na križiščih v življenju je treba reči DA."

Tako razmišlja zdravnica, specialistka citologije in patologije ter dolga leta strokovna vodja skupine za samopomoč Izola, ki po 40 letih končuje svojo poklicno pot.

Jadranka Vrh Jermančič je iz rodne Ilirske Bistrice kljub neodobravanju staršev šla študirat medicino v Ljubljano. Z delom je začela v Kopru, nato je nadaljevala v Splošni bolnišnici Izola. Bila je predana in na izboljšave ni čakala, temveč jih je uvajala: "Začela sem v Kopru, v starem samostanu. Takrat ni bilo kadrov, ni bilo opreme, kaj šele računalnika. Še knjig ni bilo! Zelo mlada sem bila in težko sem se znašla, a to je bila zame velika priložnost, izziv. Uvedla sem aspiracijsko patologijo. V vseh teh letih naša stroka na splošno izjemno napredovala!"

Dolga leta je bila predsednica Obalnega društva za boj proti raku, enega najaktivnejših v državi. Je velika promotorka skrbi za zdravje in organizatorka preventivnih akcij za ozaveščanje. Predvsem pa glasnica vseh prostovoljk in prostovoljcev, ki pomagajo ljudem ob diagnozi rak ali pa po zdravljenju.

"Pri svojem delu sem srečevala ljudi, ki so prišli v bolnišnico z napredovalim rakom. In ko sem jih vprašala 'Zakaj tako pozno?', so mi pogosto povedali, da zato, ker niso pomislili, da je to kaj hudega ali pa jih je bilo strah. In vsi ti primeri so bili brez potrebe, saj če je rak dovolj zgodaj odkrit, je ozdravljiv. Zato sem se odločila, da bom te svoje izkušnje delila z ljudmi."

Na poklicni poti se je srečevala s težkimi diagnozami, še težje se je bilo navaditi na delo z mrtvimi, je povedala. Poleg družine, ljubečega moža, ji je ob strani stala vera. Položena ji je bila v zibko, pravi: "Velik napor je bil vse to in spoznala sem, da je smrt del življenja. In potem se je bilo treba tega življenja še bolj okleniti in ga živeti v polnosti."

S prvim januarjem bo upokojenka. Ena tistih najbolj dejavnih. Na urniku bo ohranila prostovoljno delo, zagotovo bo še naprej veliko hodila. "Hoja pomeni neko vrsto meditacije," je prepričana. Rada bi napisala knjigo, največ časa pa želi preživeti v krogu družine, še posebej se veseli časa s štirimi vnukinjami:
"Vnuke sem res z veseljem pričakovala. In ko so prišle, so dale mojemu življenju novo razsežnost. Se kar znajdem v vlogi none. Ob tem pa želim, da bi mi bilo še dolgo dano zdravje."

Gospa Jadranka Vrh Jermančič, naša srečanja se z vašim odhodom v pokoj ne bodo prenehala. Še naprej bomo skupaj ozaveščali javnost in še naprej govorili o življenju.

Mateja Brežan

Pogovoru z Jadranko Vrh Jermančič v oddaji Odprto za srečanja lahko prisluhnete prek povezave na zgornji fotografiji.


Zadnji prispevki