Trenutno se predvaja:
12. december 2019 ob 09:21 Zgodbe

Japonolog Andrej Bekeš: "Sem pravi leteči Slovenec!"

Andrej Bekeš, danes najbolj znan kot japonolog, je v Istri sicer prebival krajši čas, a še danes šteje Portorož, kjer občasno prebiva, za enega od svojih treh domov. Nevi Zajc je povedal vse o njegovi zanimivi poti od Kopra do Ljubljane in Yokohame.
Foto: Žiga Culiberg
Foto: Žiga Culiberg

O Andreju Bekešu boste prebrali, da je slovenski matematik, jezikoslovec in prevajalec. Ponekod tudi, da je japonolog. Gotovo mu je slednja oznaka najljubša, pa tudi najbolj prava je, saj je osnoval študij japonologije na ljubljanski univerzi in bistveno pripomogel k oblikovanju oddelka za azijske študije. Toda začelo se je povsem drugače. V Celju rojeni mladenič ni prišel v Koper rosno mlad, marveč naravnost v gimnazijo – pisalo se je leto 1964.

Ko se je leta 1970 njegov študij iztekal, je bila želja po potovanju velika, Japonska pa dovolj daleč in privlačna, s svetovno razstavo, prav takrat, in študentskimi nemiri. Študenta Andrej in Mitja sta se vkrcala na ladjo Splošne plovbe – za kaj več ni bilo denarja - in se podala na pot proti vzhodu. Bekeš se tako spominja te poti: "V slabih dveh mesecih, ki sva jih preživela na ladji, kjer se ni nič dogajalo, sva se odločila, da se naučiva jezika. Japonščine sva se naučila toliko, da sva lahko pogovorno brez težav potovala po deželi. In če se je prej zdela dežela oddaljena in tako drugačna, se je potem kar naenkrat zdela prijetna in domača. In tudi zato sem se potem odločil za podiplomski študij na Japonskem."

Prvi Slovenec z japonskim državnim odlikovanjem
Andrej Bekeš je leta 2008 je kot prvi državljan Slovenije prejel japonsko državno odlikovanje za prispevek k razvoju izobraževanja na področju japonskega jezika in kulturne izmenjave, pred dvema letoma pa nagrado japonske fundacije za življenjsko delo na področju japonskega jezikoslovja in didaktike japonskega jezika.

Andreja Bekeša je zanimal živ jezik in potopil se je v študij tako zelo, da je v japonskem jezikoslovju prišel do doktorata, napisal več pomembnih knjig oziroma učbenikov, skupaj z japonskimi kolegi tudi slovar japonskih stavčnih vzorcev. Po nekaj letih bivanja doma, ko še ni bilo možnosti za japonologijo, čeprav si je s kolegi že od poznih 80 let prizadeval, da bi odprli oddelek za azijske študije, se je vrnil na Japonsko in tam ostal pet let kot predavatelj.

Leta 1995 so dolgoletna prizadevanja pripeljala do ustanovitve oddelka, kjer je delal do upokojitve, zdaj pa ima kot zaslužni profesor tam dva predmeta. Ko ga vprašam, kje je zdaj pravzaprav doma, pravi: Zdaj sem dr. Jrkyl in Hyde (smeh), z eno nogo v Yokohami, z drugo v Ljubljani, družinske korenine pa v Istri, morda bi raje preživljal več časa v Portorožu, sem razpet med obe deželi, moje bivanje tam je tvorno in živahno, ker ima kolege, ki se ukvatjajo s podobnimi zadevami, v Sloveniji pa je vesel, če lahko kaj prispeva po strokovni ali pedagoški plati. poletja v Sloveniji, pozimi na Kaposnksem, ker so zime mile.

Neva Zajc


Zadnji prispevki