Trenutno se predvaja:
19. oktober 2019 ob 13:34 Zgodbe

"Je pasalu vre dvestu let udkar je škola u Kurtah"

V petek so v Kortah besedo praznik pisali z veliko začetnico. Tamkajšnja osnovna šola je zaokrožila 200 let delovanja. Čeprav so bili časi, ko je tudi učencev bilo blizu 200, je bil njen obstoj večkrat ogrožen.
V Kortah nad Izolo so slovesno obeležili pomemben jubilej, 200 let nastanka šole. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
V Kortah nad Izolo so slovesno obeležili pomemben jubilej, 200 let nastanka šole. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

16. oktobra 1819 je bila z dekretom ustanovljena kortežanska državna ljudska šola. In ta datum ostaja zapisan kot mejnik, ki šolo v Kortah pojmuje kot najstarejšo šolo s slovenskim učnim jezikom na območju Slovenske Istre. Celih 200 let se je ohranila skozi zelo različna obdobja. Tudi tista najbolj temna.

"Podružnična šola Korte diha s krajem," pravi vodja Maja Vargazon. "Zelo dobro sodelujemo s krajem, s celotno skupnostjo, z vsemi lokalnimi društvi. Naši učenci so zelo povezani z vsemi v kraju. Veliko smo zunaj, tam poteka tudi velik del pouka in drugih dejavnosti. To, da so učenci veliko na prostem, je zagotovo ena od največjih prednosti."

Povezanost s krajem je bilo občutiti tudi na osrednji prireditvi. Otroci so, med drugim, predstavili izštevanke. Mentorica, učiteljica Ana Dobrinčič Orbanič: "Naša predstavitev je slonela na zbranih izštevankah, ki jih je res dolgo zbirala in zapisovala krajanka, upokojena učiteljica Nada Morato. Del pa je slonel tudi na moji dediščini. Pri nas doma se še vedno 'šraja pu dumaće' in jezik iz Kort mora iti naprej. Vesela sem, da otroci pri tem sodelujejo. Vsako leto gremo tudi na festival Vsaka vas ima svoj glas in smo zelo uspešni."

Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Skozi zgodovino so otrokom na kortežanski šoli predajali tudi ljubezen do slovenskega jezika, kar je pogosto terjalo velik pogum. Obstoj te šole so omogočili prav izjemne učiteljice in učitelji, ki so učencem v največji stiski celo kupovali potrebščine in skupaj z vaščani celo pomagali graditi nove, primerne prostore za pouk, ko je bilo treba, nam je povedala ravnateljica Irena Sivka Horvat: "To šolo so vedno krojili odlični ljudje. Tudi v arhivskih virih to lepo piše. V začetku so poučevali župniki, šele kasneje pedagoški delavci. Vsi pa so stremeli k poslanstvu, ki ga imamo danes zapisanega v zakonodaji; to je omogočiti temeljno izobrazbo vsemu prebivalstvu."

Konec šolskega leta 1954 se je višja stopnja preselila v Izolo, v Kortah pa je ostala samostojna petrazrednica. Število učencev je nato začelo upadati in šola je čez približno 10 let postala podružnica izolske OŠ Vojke Šmuc. "Bili so tu in podarjali znanje, ko je bilo otrok malo, bili so tu, ko je bilo otrok veliko," je bilo slišati na prireditvi. To dobro ve tudi nekdanja ravnateljica Lenčka Prelovšek: "Ko smo pred nekaj leti bili tik pred zaprtjem, smo vsi skupaj – učitelji, starši, občina in drugi - ugotavljali, kako bi šolo obdržali, kakšne dejavnosti bi še ponudili, da bi lahko ostali.« Takrat je bila vodja podružnice Željka Ličan Adamčič: »Želja, da bi ohranili to podružnico je bila velika in to je dalo veliko energijo,« pravi: »Šola in vrtec predstavljata srce kraja. Kjer so otroci je življenje."

Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Obeležje visoke obletnice je bilo tudi priložnost za srečanje nekdanjih učiteljic. Gabrijela Dodič in Iva Krbavčič se spominjata: "To so bila bogata leta. Res smo veliko delali. Pa ne gre zgolj za pouk. Organizirali smo srečanja s starši, delo na vrtu, imeli smo knjižnico in hranilnico, jaz sem imela trgovino, smo zbirali papir, za rdeči križ, pobirali smo šipek. … Prej smo bili v stari stavbi v vasi, potem so začeli graditi to novo. Kako smo bili veseli! Res smo bili zadovoljni, da bomo na enem takem krasnem kraju opravljali svoje delo."

In zgodovina se nekako ponavlja. Letos so zgradili dve novi učilnici in sanitarije za vrtec, uredili igrišče in okolico. To je velika pridobitev tudi za vrtec Mavrica, pravi ravnateljica Suzana Božič: "Letos imamo enoto, ki šteje kar tri oddelke. Z ravnateljico šole si prizadevamo, da bi tu obdržali otroke, ki bi nato ostali v podružnični šoli. Zdaj imamo tu 50 otrok. Tudi zanje je način dela, ki velja za podružnico, koristen. Šola je majhna, skrbijo drug za drugega, si znajo deliti stvari in prostor. Res smo veseli, da šola ni odnehala, tudi ko so bili najbolj kritični trenutki.« Božičeva pravi, da je temu botrovala tudi vztrajnost. Istrska trma? "Točno to!"

Foto: UPRS

Župan Izole, Danilo Markočič je čestital: "Delavcem šole in vrtca gredo res vse čestitke, da so znali potrpeti. Kot zanimivost pa bi rad izpostavil, da ko je bila šola zaprta, so obrtniki s skupno prostovoljno akcijo prebelili vse prostore. Znamo stopiti skupaj in tudi v Kortah so vidni rezultati."

Častni gost na prireditvi je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj projekta "Vsaka vas ima svoj glas". Ravnateljici Ireni Sivka Horvat je izročil pisno zahvalo, kot je pojasnil: "Za dragoceno vzgojno izobraževalno poslanstvo in pomembno vlogo v osrčju lokalne skupnosti."

Mateja Brežan

Oddaja Primorski kraji in ljudje: 200 let šole v Kortah

Zadnji prispevki