Trenutno se predvaja:
11. november 2020 ob 05:25 Zgodbe

Kaj si v resnici mladi mislijo o korona ukrepih?

Omejitve za preprečevanje širjenja koronavirusa znatno prispevajo k stiskam, v katerih se znajdejo mladi. Kako nanje vplivajo korona ukrepi in ali jih spoštujejo? Dali smo jim besedo.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Mladinski svet Slovenije je poleti izvedel raziskavo med mladimi na temo sprememb, ki jih je prinesel pojav novega koronavirusa. Ključni rezultati raziskave so:

- 6 % mladih poroča, da v stanovanju niso imeli svojega izhoda na svež zrak v obliki balkona, terase, vrta ipd.

- 16 % mladih poroča, da v stanovanju niso imeli svojega prostora in miru, ko je bilo to potrebno, kar je za mlade zelo pomembno – že z vidika šolanja od doma kot tudi zasebnosti.

- 17 % mladih se je moralo v času epidemije preseliti iz kraja, kjer so pred tem bivali večino časa.

- 72 % mladih ocenjuje šolanje od doma kot manj učinkovito kot običajno šolanje, pri tem pa vidijo številne ovire.

- Odsotnost javnega prometa je slabo vplivala na vsakdanjik 14% mladih, ki so tovrstni prevoz potrebovali tudi v času epidemije ali pa so morali zaradi odsotnosti javnega prevoza pomagati drugim. Nadaljnjih 53 % je odgovorilo, da javni prevoz sicer redno uporabljajo, a ga v času epidemije niso nujno potrebovali.

- 47 % respondentov navaja, da so se jim prihodki v času epidemije znižali.

Mladi, ki so sodelovali v anketi, so takratne ukrepe vlade ocenili kot delno dobre in delno slabe. Povprečna ocena na lestvici od 1 do 5 je znašala 3,3. Mlade ženske so do ukrepov vlade nekoliko bolj kritične kot moški.

Kaj mladi menijo o zdajšnjih ukrepih?

Kako naj si mladi izoblikujejo socialne mreže pri zdajšnjih prepovedih? Kako naj gradijo na svoji identiteti, se socializirajo in raziskujejo različne vloge? To so vprašanja, s katerimi se bo družba zagotovo veliko ukvarjala v prihodnosti. Nekatere odgovore mladih sta poiskali Nataša Benčič in Nataša Uršič. Med drugim tudi, kako in koliko upoštevajo varnostne ukrepe ter ali kršijo prepoved gibanja med občinami in policijsko uro.

Kaj si mladi mislijo o korona ukrepih?

Zadnji prispevki