Trenutno se predvaja:
27. februar 2019 ob 12:08 Zgodbe

Katere so nove zvezde svetovnega kongresa mobilne telefonije?

V Barceloni vodilni proizvajalci mobilnih telefonov predstavljajo vrsto novih mobilnikov.
Osebni arhiv

Matjaž Ropret že približno dve desetletji novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge. Foto. osebni arhiv

Ta teden poteka Svetovni kongres mobilnih komunikacij (Mobile World Congress), ki je Barcelono spremenil v svetovno prestolnico mobilnih komunikacij. Tja smo poklicali Matjaža Ropreta s portala Tehnozvezdje.si, ki nam je zaupal, da so zvezde trenutka upogljivi zasloni ter omrežje 5 G. Z njim se je pogovarjal Blaž Maljevac.

Nove zvezde bi res radi bili telefoni in tablice s prepogljivimi zasloni. Pa še druge naprave smo videli, na primer telefon zapestnica in ura s prepogljivim zaslonom. To je tisto, kar industrija skuša prodati kot naslednjo veliko stvar. Se pravi, da se lahko zasloni upogibajo in iz tega se lahko naredi nekaj, kar se do zdaj ni dalo. Da lahko tablico pospraviš v nekaj manjšega in potem daš v žep. Nekateri izgledajo že kar v redu, drugi pa se vidi, da so šele prva generacija. Ni še čisto tam, kjer bi mogoče to bilo privlačno za neko masovno uporabo.

Se pri omrežju pete generacije kaj govori o svetovni bitki med ZDA in Kitajsko?

Ja, med udeleženci ugibamo, kaj se bo zgodilo, kakšne bodo politične odločitve. Veliko se govori o tem, kaj vse se odpira, kako se bodo milijoni naprav lahko dodatno povezovali v omrežja, kaj bo vse to omogočalo. Da se bodo na primer avtomobili pogovarjali med sabo in drugimi napravami: semaforji, uličnimi svetilkami, parkirnimi urami in podobno. Vsi proizvajalci zdaj predstavljajo telefone in modeme s 5G, tako da tega je res ogromno. Je pa tudi vprašanje, koliko so države pripravljene na to. Slovenija trenutno ni prav zelo pripravljena. Niti frekvenc še ni podelila in tudi nič ne kaže, da bi v kratkem kakšen operater začel graditi omrežje. Na to lahko gledamo kot zanimivost, ne pa na nekaj, kar bi se nas v naslednjem letu zelo dotikalo.

Bosta inovaciji 5 G in prepogljivost povečali prodaji telefonov? Slednja namreč rahlo pada, ljudje si ne morejo dvakrat letno privoščiti novega dragega telefona.

Telefoni za 500 evrov danes sodijo v srednji razred, vse se je pomaknilo proti 1000 evrov ali pa celo čez. Za te prepogljive novosti nisem prepričan, da bodo na kratki rok kaj bistveno vplivali na prodajo. Seveda jih nekaj prodali, ker se vedno najdejo ljudje, ki imajo denar, ki hočejo imeti tehnološke inovacije takoj. Tudi analitiki napovedujejo, da nekaj prodaje bo, ampak da bo to masovno šele v roku nekaj let. Po mojem to na trend prodaje ne bo bistveno vplivalo. 5G pa tudi šele prihaja. Tudi v drugih državah so samo prva mesta pokrita, ali pa celo samo predeli mest, tako da bo minilo leto ali dve preden bo to v množični uporabi.

V katero smer gre razširjena resničnost, so očala manjša?

Očala so res malo manjša, taka, da se jih lahko pritrdi na druge stvari, ki jih imaš na glavi, recimo na čelado. Gre v to smer, v neko industrijsko uporabo. Tista prva so bila taka, da si se lahko doma zabaval z njimi. Zdaj pa so videli, da je veliko večji potencial na delovnih mestih, kjer lahko delavcem dejansko pomaga, da so lahko zaradi tega bolj hitri ali precizni, da dobijo neke odgovore ali neko pomoč in tako naprej.


Zadnji prispevki