Trenutno se predvaja:
25. februar 2019 ob 11:48 Zgodbe

Kraševca našla mir v hiši Janeza Drnovška

V soboto je minilo 11 let od smrti vélikega politika, nekdanjega dolgoletnega predsednika stranke LDS, predsednika vlade in države, doktorja Janeza Drnovška.

Hiša na Zaplani je sredi gozda, njuna nova lastnika sta želela živeti čim bolj v stiku z naravo. Foto: raKP

Zadnji dve leti svojega življenja je preživel v hiši na Zaplani nad Vrhniko. Leta 2014 je to hišo kupil mlad par s Krasa. Tomaž Hreščak in njegova partnerka Andreja sta hišo našla, ko sta iskala, kam bi se preselila iz stanovanja v Šentvidu.

"Čisto po naključju," pravi Tomaž. "S punco sva iskala prijazno bivališče, hotela sva se umakniti iz Ljubljane, torej iz mesta bolj v naravo. Po dolgih letih iskanja sva se znašla v tej hiši na Zaplani."

Zdaj teče že peto leto, odkar stanujeta v tej brunarici. "Spreminjali nismo skoraj nič, ker nama je že v osnovi ustrezala. Malo se je poznalo, da nekaj let ni nihče bival v njej, tako da so bila potrebna manjša obnovitvena dela, vendar nič večjega. Nekaj pohištva sva prinesla iz starega stanovanja, ostale stvari pa so ostale, kakršne so bile." Večina pohištva je ostala ista, kot jo je uporabljal Dr. Drnovšek. "Ostala je tudi mizica v kotu, kjer je pisal svoje knjige. Včasih, ko sedim na tem skromnem lesenem stolu za mizo in počnem čisto banalne stvari, si mislim, kaj vse se je tukaj pred desetletji dogajalo. Ti da kar misliti," opisuje Hreščak, sicer doma iz Dan pri Sežani.

"Tudi krušna peč je še vedno tukaj, vendar bolj ali manj sameva, ker si ne vzameva časa, da bi spekla domač kruh ali pizzo, kajti preden se peč segreje, ti vzame cel popoldan."

Glavni motiv za selitev je bila narava. Oba sta strastna planinca in jima je bila - bolj kot sama hiša - pomembna bližina gozda.

Ali se jima je v teh petih letih, odkar živita na Zaplani v hiši, ki je imela tako znanega lastnika, zgodila kakšna zanimiva anekdota? "Ja, nekega dne, ko sem delal pred hišo, sem zagledal na cesti osem tibetanskih menihov v oranžnih tunikah. Eden od njih je znal zasilno angleško in mi povedal, da prihajajo iz Tibeta in potujejo po poteh Dalajlame ter da vedo, da je nekoč bil tukaj na obisku. Povabil sem jih v hišo in jim povedal vse, kar sem vedel o Dalajlaminem obisku, nato so se mi zahvalili in odšli."

Tomaž in Andreja si z lahkoto predstavljata preživeti preostanek življenja v tamkajšnji oazi miru in narave. "Upam, da bova čim več časa pri močeh, da bova tukaj živela in urejala svoj vrtiček," zaključi Tomaž.

Nina Brus


Zadnji prispevki