Trenutno se predvaja:
20. november 2019 ob 11:38 Zgodbe

Leptospiroza ogroža psa in človeka

Leptospira je bakterija, ki ogroža življenje psa in človeka. Trenutno je je največ v Pomurju, zaznali so jo tudi v osrednji Sloveniji. Najučinkovitejša zaščita je še vedno redno cepljenje psov.
Najbolj učinkovita zaščita je cepljenje, ki ga opravimo že pri mladičkih. Foto: Radio Koper
Najbolj učinkovita zaščita je cepljenje, ki ga opravimo že pri mladičkih. Foto: Radio Koper

Leptospiroza je bakteriološka bolezen. Imenujemo jo tudi mišja mrzlica. Idealno okolje za razvoj bakterije leptospire je v glodalcih, predvsem v podganah in poljskih miših. Te ne zbolijo, ker so le prenašalci. Tako kot mačke, ki to bakteriološko bolezen le prenašajo, same pa ne zbolijo. Številne druge živali, kot na primer govedo in psi, pa zbolijo.

Leptospira je zoonoza, kar pomeni, da se prenaša tudi na ljudi. Kontaminirana voda z urinom okuženih glodalcev je odločilna za prenos okužbe. Leptospire lahko živijo v vodi in zemlji zelo dolgo. Bakterija prodre v organizem skozi poškodovano kožo ali sluznico in se razmnožuje le v gostitelju. Izloča se preko ledvic z urinom v zunanje okolje. Če naši psi pridejo v stik s stoječo vodo v lužah, se lahko okužijo z leptospiro. Doktorica veterinarske medicine Lara Kralj nam je povedala za primer, ko je psa z ugrizom okužila podgana. Na srečo so ga začeli pravočasno zdraviti, v nasprotnem primeru bi bil obsojen na pogin. Pri tej bolezni pride hitro do odpovedi jeter in ledvic. Zaradi razpada eritrocitov se sluznica psa obarva rumeno. Psi obolijo še za zlatenico. Spomladi in jeseni so najbolj ugodne temperature za preživetje leptospire, zato moramo biti v tem času toliko bolj previdni na sprehodih s psom.

Najbolj učinkovita zaščita je cepljenje, ki ga opravimo že pri mladičkih, starejših od šest tednov, v kombinaciji s cepivom proti ostalim kužnim boleznim psov. Cepljenje moramo ponoviti čez tri do štiri tedne. Nato ga vsako leto obnavljamo, če želimo doseči optimalno zaščito. »Večina naših pacientov, kar 90 odstotkov, se odloča za cepljenje proti kužnim boleznim, čeravno to ni zakonsko predpisano. Pri tem imamo veliko vlogo veterinarji, ki moramo opozarjati na nevarnost bolezni in povabiti lastnike, da svoje pse po enem letu ponovno pripeljejo na cepljenje,« pove Lara Kralj.

Kaj je še povedala o kužnem kašlju, ki se trenutno širi med psi, lahko slišite s klikom na spodnji posnetek.

Loredana Vergan


Zadnji prispevki